ΗΠΑ: Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την COVID-19 τάχθηκε η Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και δύο Δημοκρατικοί τάχθηκαν εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 που επέβαλε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ψήφισαν υπέρ του κειμένου που βάζει συγκεκριμένα στο στόχαστρο το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τον Σεπτέμβριο και υποχρεώνει τους υπαλλήλους των εταιρειών με πάνω από 100 εργαζομένους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Η εφαρμογή του μέτρου προς το παρόν εμποδίζεται  από την αμερικανική δικαιοσύνη  και έχει προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις.

Η ενέργεια των Ρεμπουλικανών  δεν αναμένεται να έχει πρακτικό αντίκρισμα με δεδομένη τη δυνατότητα του προέδρου να ασκήσει βέτο.

«Ο παράλογος υποχρεωτικός εμβολιασμός (κατ’ εντολή) του προέδρου Μπάιντεν αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», είπε δίνοντας τον τόνο ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ.

Όπως εκείνος, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Το κείμενο πάντως έχει μηδενικές πιθανότητες να πάει παραπέρα: θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών, προτού διαβιβαστεί στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν, που μπορεί σε αυτή την περίπτωση να προβάλει το βέτο του.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου μπραντεφέρ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους αιρετούς, πόλεις αποφασίζουν να επιβάλουν μόνες τους τον εμβολιασμό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα είναι προσεχώς υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος