ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκίνησαν κοινά αεροναυτικά γυμνάσια στην κορεατική χερσόνησο

Array

Ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου ΗΠΑ και Ν. Κορέα ξεκίνησαν σήμερα, μετά από 5 χρόνια, αεροναυτικά γυμνάσια, στον απόηχο της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου την προηγούμενη ημέρα από την Πιονγκγιάνγκ.

Περίπου  28.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην επικράτεια της ασιατικής χώρας για την προστασία της από τον βόρειο γείτονα της και το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Στα γυμνάσια, με διάρκεια τεσσάρων ημερών, θα συμμετάσχουν περίπου είκοσι πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, καθώς και ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκειά τους θα γίνουν προσομοιώσεις ναυμαχιών και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, τακτικοί ελιγμοί και άλλες ασκήσεις, διευκρίνισε το ΠΝ της Νότιας Κορέας.

Πρόθεση της Ν. Κορέας είναι να πολλαπλασιαστούν  τα κοινά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, που είναι και ο κυριότερος σύμμαχος της χώρας  ως προς την ασφάλεια της.  Η αποτυχία της πρώτης να υπάρξει διπλωματική προσέγγιση με την Β. Κορέα οδήγησαν και τον πρόεδρος Γιουν που ανέλαβε τον Μάιο, να ταχθεί υπέρ της  αύξησης της κοινής στρατιωτικής δραστηριότητας με τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος έντασης που επικρατεί στην περιοχή το ανακοινωθέν του νοτιοκορεατικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Τα γυμνάσια αυτά σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν τη σθεναρή βούληση της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ να αντιδράσουν στις βορειοκορεατικές προκλήσεις».

Τα γυμνάσια ξεκινούν μια ημέρα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, την πολλοστή φέτος. Η Πιονγκγιάνγκ που αψηφά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, υιοθέτησε στις αρχές Σεπτεμβρίου νόμο που προβλέπει ότι θα εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που θεωρήσει πως απειλείται και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η Β. Κορέα θεωρεί τα γυμνάσια αυτά πρόβες εισβολή στο έδαφός της παρά το ότι εδώ και δεκαετίες η γειτονική της χώρα και οι ΗΠΑ επιμένουν στον αμυντικό τους χαρακτήρα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θέσπισε νόμο που προβλέπει ότι θα εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που θεωρήσει πως απειλείται και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν τα γυμνάσια καλώντας όλα τα μέρη να αποφεύγουν κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και να χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος