Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Κιρ Στάρμερ θα προβεί σήμερα σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε για στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «απαραίτητες» για την οικονομική και εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, σε δήλωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Starmer ανέφερε ότι θα ενεργήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες «για να προσφέρει ασφάλεια και ανανέωση για τη χώρα μας».
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε -και μείωσε- μια σειρά από δασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο φέτος.
Επί του παρόντος, τα περισσότερα αγαθά που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν γενικό δασμό 10%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλες χώρες, έχει επίσης πληγεί με δασμούς 25% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, καθώς και με δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Οι δασμοί του 25% για τα αυτοκίνητα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς τα αυτοκίνητα είναι η νούμερο ένα εξαγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις ΗΠΑ – αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούσε απεγνωσμένα μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε το κύμα των παγκόσμιων δασμών του. Το ίδιο και άλλες χώρες.
Φαίνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε πρώτο σε αυτό το σημείο – ένα σημαντικό επίτευγμα του Κιρ Στάρμερ και της κυβέρνησής του.
Στην πραγματικότητα, όσοι βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες έλεγαν εδώ και αρκετό καιρό ότι το σχήμα μιας συμφωνίας ήταν βασικά έτοιμο, αλλά ότι ποτέ δεν ήταν απολύτως σαφές πότε και αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπογράψει αυτό που είχε επεξεργαστεί η διαπραγματευτική του ομάδα.
Το γεγονός ότι το έκανε αυτή την εβδομάδα καθιστά τις ημέρες αυτές ιδιαίτερα σημαντικές για το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας.
Υπάρχει επίσης μια σαφής πολιτική ώθηση για τον πρωθυπουργό τη συγκεκριμένη στιγμή: Οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ινδία, την οποία δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι συντηρητικοί προκάτοχοί του, και επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας με τις ΗΠΑ – ακόμη και αν αυτή δεν φτάνει τη συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που οι συντηρητικές κυβερνήσεις συζητούσαν να επιτύχουν και ποτέ δεν κατάφεραν.
Και υπάρχει και ένα ευρύτερο σημείο. Ο Στάρμερ έχει φροντίσει να σφυρηλατήσει μια θερμή σχέση με τον Τραμπ, θερμότερη από ό,τι πολλοί περίμεναν.
Σύμφωνα με το BBC υπάρχει το ενδεχόμενο εξέτασης χαμηλότερων δασμών για τις αμερικανικές εξαγωγές αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο (από 10% σε 2,5%).
Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κερδίσει κάποιου είδους απαλλαγή από τους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα χωρίς δασμούς ή με χαμηλότερη ποσόστωση, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο ακόμα.
Πώς επηρεάζονται οι αγορές
Η στερλίνα σημείωσε αρχικά άλμα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τις αναφορές για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τα κέρδη ήταν βραχύβια.
Η στερλίνα ανέβηκε αρχικά κατά 0,5% έναντι του δολαρίου για να φθάσει τα 1,3356 δολάρια στις ασιατικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αλλά δεν άργησε να υποχωρήσει και πάλι και σήμερα διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 1,32 δολάρια – κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την εμφάνιση των ειδήσεων για την εμπορική συμφωνία.
Στη χρηματιστηριακή αγορά, ο δείκτης FTSE 100 των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρειών άνοιξε με μικρή μεταβολή, σημειώνοντας άνοδο περίπου πέντε μονάδων στις 8.564 μονάδες.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα έχουν πολλά να διαχειριστούν σήμερα. Εκτός από την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα και θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες προβλέψεις της για τη βρετανική οικονομία.
Με πληροφορίες από BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος