ΗΠΑ-Ισραήλ: Ξεκινούν τα μεγαλύτερα κοινά αεροπορικά γυμνάσια των τελευταίων ετών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ ξεκίνησαν σειρά κοινών αεροπορικών γυμνασίων, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο.

Μαχητικά και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει των δύο κρατών θα ασκηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων «σεναρίων» που συνδέονται με «περιφερειακές απειλές» για αρκετές ημέρες, συνόψισε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter. Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. ΗΠΑ, Ισραήλ, Κοινά,  Αεροπορικά γυμνάσια

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Jerusalem Post, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους τα τελευταία χρόνια. Η εφημερίδα εξήγησε πως θα εκτελεστούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ώστε οι χειριστές να εξοικειωθούν με τις επιχειρησιακές ανάγκες ενδεχόμενης κλιμάκωσης με το Ιράν.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Αβίβ Κοχαβί ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι τα κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών θα «επεκταθούν σημαντικά» στο «εγγύς μέλλον».

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου με προκάλυψη το πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, η ισραηλινή πολιτική ηγεσία βλέπει στο ενδεχόμενο αυτό υπαρξιακή απειλή.

Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν απειλήσει επανειλημμένα ότι μπορεί να προχωρήσουν σε πλήγματα εναντίον υποδομών του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ενώ εναντιώνονται στην επαναφορά όλων των μερών στην πλήρη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ).

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη —Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία— προκειμένου να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ και οι ιρανικές αρχές να ξαναρχίσουν να τηρούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους, που άρχισαν να αθετούν εν είδει αντιποίνων για την απόφαση του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τη χώρα του το 2018, έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.

Ο ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ηγέτης του Λικούντ (δεξιά), συνεχίζει να διαπραγματεύεται με παρατάξεις υπερορθόδοξων Εβραίων και της άκρας δεξιάς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ. Αναμένεται πως θα βάλει το Ιράν στο επίκεντρο της ατζέντας του, όπως και στις προηγούμενες θητείες του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος