ΗΠΑ: Ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. δολαρίων για τον περιορισμό της μετανάστευσης επισημαίνει η Κ. Χάρις

Ιδιωτικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στη βόρεια Κεντρική Αμερική ως μέρος μιας προσπάθειας του γραφείου της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, να περιορίσει τη μετανάστευση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τα τελευταία νούμερα, από τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2022, προέρχονται από δεσμεύσεις 47 εταιρειών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του λιανοπωλητή Target και της εταιρείας αθλητικών ειδών Columbia.

Σε νέες ανακοινώσεις τη Δευτέρα, η Target δεσμεύτηκε να αυξήσει τις δαπάνες της στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα κατά 300 εκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ η Columbia δήλωσε ότι θα αγοράσει προϊόντα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή, δημιουργώντας περισσότερες από 6.900 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια.

Η κ. Χάρις έχει αναλάβει απο τον Μάρτιο του 2021 να ηγηθεί των προσπαθειών για τη μείωση της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, καθώς οι διελεύσεις άρχισαν να αυξάνονται στην αρχή της διακυβέρνησης του Προέδρου Μπάιντεν,, ο οποίος θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη.

Η Χάρις έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση των παραγόντων που οδηγούν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις τρεις χώρες, γνωστές ως Βόρειο Τρίγωνο, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης οικονομικών ευκαιριών.

Οι ανησυχίες για τη διαφθορά και τη διακυβέρνηση στα τρία έθνη έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας Χάρις, οδηγώντας στην ακύρωση ή την αναστολή έργων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντιπρόεδρος σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα φάση του προγράμματος Central America Forward, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη εστίαση στην οικονομική ανάπτυξη και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και ώθηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζει συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και ηγέτες εταιρειών στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον.

Οι αφίξεις από τη βόρεια Κεντρική Αμερική παρουσιάζουν σταθερή μείωση από τα μέσα του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από την περιοχή απελάθηκαν γρήγορα πίσω στο Μεξικό χωρίς την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει διαταγής του 2020 εποχή του COVID γνωστό ως «Τίτλος 42».

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος