ΗΠΑ: Η εκτόξευση του Falcon 9 της εταιρείας SpaceX φιλοδοξεί σε πρώτη αμερικανική προσσελήνωση από το 1972

Ο πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX απογειώθηκε σήμερα το πρωί με προορισμό τη Σελήνη. Στο σκάφος βρίσκεται η μονάδα Odiseo, από την ιδιωτική εταιρεία Intuitive Machines, η οποία στοχεύει να προσεδαφιστεί στη Σελήνη. Εάν πετύχει, θα είναι η πρώτη αμερικανική προσγείωση στο φεγγάρι σε περισσότερα από πενήντα χρόνια, από το Apollo 17 το 1972.

Η απογείωση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω ανωμαλιών κατά τη διαδικασία φόρτωσης μεθανίου. Η αποστολή, με το όνομα IM-1, αναμένεται να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης την επόμενη Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου.

Πρωταρχικός στόχος είναι να φέρει επιστημονικά όργανα και τεχνολογικές επιδείξεις στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που παραμένει ανεξερεύνητη. Οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν επτά ημέρες πριν φτάσει η σεληνιακή νύχτα που εμποδίζει τον Οδυσσέα να λειτουργήσει.

Ο Falcon 9 απογειώθηκε στη 1:05 π.μ., ώρα Φλόριντα, από το Launch Complex 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA.

Η προσγείωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή του ορεινού όγκου Malapert, περίπου 300 χιλιόμετρα από τον νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή γεμάτη «αβεβαιότητα», σύμφωνα με ειδικούς της NASA.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή αποτελείται από υλικό σεληνιακής ορεινής περιοχής, παρόμοιο με το σημείο προσγείωσης του Apollo 16. 

Η τοποθεσία προσγείωσης είναι μία από τις 13 περιοχές που εξετάζει η NASA για την αποστολή Artemis III, η οποία θα είναι η πρώτη αποστολή με πλήρωμα του προγράμματος προσγείωσης σε φεγγάρι και η πρώτη πτήση με πλήρωμα προσεδάφισης του Starship HLS της SpaceX.

Αυτή είναι η δεύτερη αποστολή της πρωτοβουλίας Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA, μετά το Peregrine, και αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματος επιστροφής Artemis στη Σελήνη, αναφέρει το Efe.

Σύμφωνα με την Intuitive Machines, ο μακροπρόθεσμος στόχος της αποστολής είναι να δημιουργήσει μια προσιτή πλατφόρμα που θα μεταφέρει επιστημονικά όργανα της NASA στη Σελήνη, καθώς και εμπορικά φορτία, για να ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία.

Μεταξύ των οργάνων της NASA που μεταφέρει ο Odysseus είναι το RFMG, το οποίο μετρά με μεγαλύτερη ακρίβεια το επίπεδο πλήρωσης μιας δεξαμενής καυσίμου, μια κρίσιμη πτυχή σε μελλοντικές αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Διαθέτει επίσης ένα όργανο, το SCALPSS, με τέσσερις κάμερες για τη λήψη ήχου και ακίνητων εικόνων του νέφους σκόνης που δημιουργείται από τη μηχανή του προσεδάφισης καθώς ξεκινά την κάθοδό του στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι να σβήσει.

Η NASA στέλνει επίσης τέσσερις κεραίες και ένα σύστημα ραδιοφωνικού δέκτη χαμηλής συχνότητας σχεδιασμένο να μελετά το δυναμικό ενεργειακό περιβάλλον κοντά στη σεληνιακή επιφάνεια και να προσδιορίζει πώς η φυσική και ανθρωπογενής δραστηριότητα κοντά στην επιφάνεια αλληλεπιδρά με την επιστημονική έρευνα. 

Αυτό το όργανο, γνωστό ως ROLSES, θα ανιχνεύει επίσης ραδιοεκπομπές από τον Ήλιο, τον Δία και τη Γη, καθώς και τη σκόνη που επηρεάζει την επιφάνεια της Σελήνης.

Το NDL προστίθεται στην ομάδα, ένας αισθητήρας καθόδου και προσγείωσης που βασίζεται στην ανίχνευση φωτός και την εμβέλεια. Αυτό το όργανο λειτουργεί με τις ίδιες αρχές με το ραντάρ, αλλά χρησιμοποιεί παλμούς από λέιζερ που εκπέμπονται μέσω τριών οπτικών τηλεσκοπίων. Το όργανο θα μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του οχήματος και την απόσταση από την επιφάνεια με μεγάλη ακρίβεια κατά την κάθοδο στην προσγείωση. 

Ομοίως, έχει μια συλλογή από οκτώ οπισθοανακλαστήρες (LRA) που επιτρέπουν την εμβέλεια λέιζερ ακριβείας, η οποία είναι ένα μέτρο της απόστασης μεταξύ ενός διαστημικού σκάφους που βρίσκεται σε τροχιά ή προσγείωσης και του ανακλαστήρα του προσεδάφισης. Το LRA είναι ένα παθητικό οπτικό όργανο και θα χρησιμεύσει ως μόνιμος δείκτης θέσης στη Σελήνη για τις επόμενες δεκαετίες.

Τέλος, το LN-1 είναι ένα μικρό πείραμα υλικού πτήσης που ενσωματώνει λειτουργίες πλοήγησης και επικοινωνίας για αυτόνομη πλοήγηση για την υποστήριξη μελλοντικών τροχιακών και επιφανειακών λειτουργιών. 

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος