ΗΠΑ- Γερουσιαστής Μενέντεζ: Ισχυρό μήνυμα ενδεχόμενη αναγνώριση γενοκτονίας Αρμενίων

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

O Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που για δεκαετίες ηγείται στο Κογκρέσο των προσπαθειών αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί επικείμενης αναγνώρισης από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. “Είμαι πολύ συγκινημένος που θα τιμήσω την φετινή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων επικροτώντας την αναφερόμενη απόφαση του Προέδρου να τερματίσει έναν αιώνα αποσιώπησης ενός εκ των πλέον σκοτεινών γεγονότων στην ανθρώπινη ιστορία”.

“Σήμερα τιμούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη γενοκτονία, θυμόμαστε πώς πέθαναν και γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που η ιστορία θα θυμάται τους θανάτους τους. Μετά από τρεις δεκαετίες ηγεσίας αυτού του αγώνα στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπορέσει επιτέλους να το πει χωρίς ευφημισμό: η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Απλούστατο.

Καθώς ετοιμάζουμε να παρακολουθήσουμε την 106η επέτειο της συστηματικής επιχείρησης εξάλειψης του αρμενικού λαού εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είμαι βαθιά ευγνώμων στην επιμονή της Αρμενικής κοινότητας της Αμερικής στην εξασφάλιση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως αναγνωρίσιμου γεγονότος της ιστορίας – αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία και τηρεί τις εκκλήσεις μας για αναγνώριση της πραγματικής πραγματικότητας της γενοκτονίας. Κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να απορριφθεί, να μειωθεί ή να χαρακτηριστεί εσφαλμένα από οποιαδήποτε αμερικανική διοίκηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η  άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος