ΗΠΑ: Γερουσιαστής κατηγορεί τον Φάουτσι για ψέματα σχετικά με τις έρευνες ιών στην Γουχάν

Επίθεση στον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι, για ψέματα σχετικά με τον φερόμενο ρόλο του στις αμφιλεγόμενες έρευνες κέρδους -λειτουργίας με κορονoϊούς στην Κίνα εξαπέλυσε χθες ο γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ.

Ο γερουσιαστής συνομιλώντας με τον Άντονι Φάουτσι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής υγείας της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τους κορονoϊούς, τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο τον Μάιο όταν είχε υποστηρίξει πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν είχε χρηματοδοτήσει έρευνες στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν στην Κίνα που θεωρείται από πολλούς ως η πηγή της πανδημίας του κορονοϊού. Ακολούθησε η απάντηση του Άντονι Φάουτσι ο οποίος τόνισε πως ουδέποτε είπε ψέματα στο κογκρέσο και επιμένει στην άποψη του πως αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ο γερουσιαστής είχε καταθέσει το 2015 επιστημονική εργασία στο κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία στην Γουχάν διεξαγόταν εκεί οι αμφιλεγόμενες έρευνες χρηματοδοτούμενες εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Μάλιστα Αμερικανός επιστήμονας που εξέτασε την επιστημονική δημοσίευση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναφερόμενες έρευνες «έδειξαν να ταιριάζουν στον ορισμό των πειραμάτων κέρδους-λειτουργίας, αλλά δεν οδήγησαν στην ανάπτυξη του COVID-19». Υπενθυμίζεται ότι ο όρος «πειράματα κέρδους-λειτουργίας» αναφέρεται στην τροποποίηση και αύξηση της μεταδοτικότητας επικίνδυνων παθογόνων των ζώων προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα οι επιπτώσεις τους στους ανθρώπους.

Ο Άντονι Φάουτσι εξήγησε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας στο οποίο αναφέρθηκε ο γερουσιαστής δεν καλύπτει στην πλειονότητα της, τα πειράματα κέρδους-λειτουργίας. Όταν ο γερουσιαστής ρώτησε τον Φάουτσι «Υποστηρίζεται δηλαδή πως αν πάρεις έναν ιό ζώων και αυξήσεις τη δυνατότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο, αυτό δεν είναι πειράματα κέρδους-λειτουργίας;», ο Φάουτσι του απάντησε πως «δεν ξέρετε ειλικρινά τι λέτε και αυτό θέλω να το δηλώσω δημοσίως». Αν και ο ορισμός των πειραμάτων κέρδους-λειτουργίας στη δημοσίευση φαίνεται να είναι ο ίδιος με εκείνον που δίνει και ο γερουσιαστής, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου συνέχισε να επιμένει ότι η έρευνα που περιγράφεται στο έγγραφο του 2015 δεν είναι η ίδια.

Η ίδια η επιστημονική μελέτη πάντως δεν αποδεικνύει ότι η COVID-19 δημιουργήθηκε στο εργαστήριο Γουχάν, αλλά υπονοεί ότι πραγματοποιήθηκαν εκεί παρόμοιες έρευνες με κορονoϊούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες με την οικονομική υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Τέτοιου είδους έρευνες διεξαγόταν νωρίτερα και στις ΗΠΑ, πριν ανασταλούν από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2014 και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το εργαστήριο Γουχάν έλαβε έμμεσα κατά τα έτη 2015 έως 2019, χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Υγείας της τάξεως των 680.000 ευρώ. Περίπου 510.000 ευρώ διατέθηκαν στο ινστιτούτο της Γουχάν μέσω της ΜΚΟ EcoHealth Alliance του εμπειρογνώμονα του Π.Ο.Υ Πίτερ Ντασνταγκ και σχεδόν 185.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Παρά όμως τους ισχυρισμούς, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής σύνδεση του αμερικανικού οργανισμού και του στελέχους του κορονοϊού που είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια πανδημία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος