ΗΠΑ: Γερουσιαστές ανακοίνωσαν συμφωνία για μέτρα κατά της ένοπλης βίας

Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέληξε σε συμφωνία για μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ένοπλης βίας που μαστίζει τις ΗΠΑ.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για να προστατέψουμε τα παιδιά της Αμερικής, να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ασφαλή και να μειώσουμε την απειλή βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας», ανέφερε η ομάδα των 20 Γερουσιαστών.

«Το σχέδιό μας σώζει ζωές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών», επεσήμανε η ομάδα, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν. «Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και η λογική μας πρόταση να θεσπιστεί νόμος».

Η δικομματική ομάδα των Αμερικανών γερουσιαστών συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για πιθανή νομοθεσία για την ασφαλέστερη χρήση των όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων ελέγχων του ιστορικού για τους αγοραστές πυροβόλων όπλων ηλικίας κάτω των 21 ετών και ενίσχυση πόρων για τις Πολιτείες ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι για τους άλλους ή για τον εαυτό τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντούτοις χαιρέτισε αμέσως την «πρόοδο» που δεν αρκετή αλλά είναι «σημαντική», εκτιμώντας ότι το κείμενο μπορεί να είναι «το πιο σημαντικό για τον έλεγχο των όπλων που θα ψηφίσει στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει πιο εκτεταμένα μέτρα μετά τα πρόσφατα αιματηρά ένοπλα επεισόδια, με χειρότερο το μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά και δύο δάσκαλοι.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ζητούσαν από τους νομοθέτες να εγκρίνουν νομοθεσία για τον περιορισμό της βίας από τη χρήση όπλων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος