ΗΠΑ-Γερουσία: Πρώτο βήμα για σχέδιο νόμου με σκοπό να περιοριστεί η βία των πυροβόλων όπλων

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές  αποκάλυψαν χθες Τρίτη 21/6 σχέδιο νόμου για τον περιορισμό  των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Αν και το κείμενο του σχεδίου δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μέτρα που ζητούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του στην πρώτη, διαδικαστικής φύσης ψηφοφορία χθες βράδυ.

Στην πολιτικά βαθιά διχασμένη Αμερική, η επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνια, ακόμη περισσότερο για ζητήματα όπως αυτό των όπλων.

Ο γερουσιαστής Μέρφι πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί «μέσα στην εβδομάδα».

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μέρφι.

Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Το ισχυρότερο λόμπι των όπλων, η NRA, ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι εναντιώνεται στο νομοσχέδιο. Η θέση της NRA ενδέχεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που θα ταχθούν υπέρ του κειμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος