Ένας ενήλικας πέθανε από χανταϊό στο Κολοράντο, αλλά το κρούσμα αυτό δεν συνδέεται με την πρόσφατη επιδημία στο ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Πολιτείας (CDPHE).
Το στέλεχος του χανταϊού που ευθύνεται για τον θάνατο του ασθενούς στην κομητεία Ντάγκλας εμφανίζεται συχνά στην περιοχή συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και ενίοτε θανατηφόρα αναπνευστική νόσο σύμφωνα με το CDPHE.
Οι Αρχές ερευνούν την πηγή από την οποία προήλθε ο ιός ωστόσο όπως ανέφερε το CDPHE σε ανακοίνωσή του, «ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός».
Το ποντίκι περόμυσκος (deer mice) είναι το πιο κοινό είδος που εκθέτει τους ανθρώπους στο Κολοράντο στον ιό, σύμφωνα με την Πολιτεία.
Ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως από τρωκτικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων σε σπάνιες περιπτώσεις και μετά από παρατεταμένη, στενή επαφή, ωστόσο όπως σημείωσαν οι Αρχές του Κολοράντο, το συγκεκριμένο στέλεχος του χανταϊού δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες.
«Η αποφυγή της έκθεσης σε τρωκτικά και στα ούρα, τα περιττώματα, το σάλιο και τα υλικά των φωλιών τους είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της μόλυνσης», ανέφερε ακόμα το CDPHE.
Από το 1993 έως το 2023, αναφέρθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 121 κρούσματα χανταϊού στο Κολοράντο. Από αυτά τα κρούσματα, 76 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Στο Ρότερνταμ για απολύμανση το MV Hondius
Το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius ελλιμενίστηκε σήμερα, Δευτέρα (18/5) στο Ρότερνταμ με τα 23 μέλη πληρώματος, τα οποία θα παραμείνουν σε καραντίνα σε προσωρινά καταλύματα, τα οποία είναι έτοιμα, πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, ίντερνετ, μπάνιο, πλυντήριο ρούχων και ψυγείο. Θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, αλλά θα μπορούν να κινούνται κανονικά και ελεύθερα μέσα στον χώρο.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποβίβασης του πληρώματος ξεκίνησε και ο καθαρισμός του πλοίου, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα. Θα αφαιρεθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα και θα καθαριστούν ενδελεχώς όλες οι επιφάνειες και οι καμπίνες και ιδιαίτερα μέρη όπως το μπαρ και ο μπουφές. Για την απολύμανση του κρουαζιερόπλοιου θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το χλώριο.
Το MV Hondius μετέφερε περίπου 150 επιβάτες και πλήρωμα από 23 χώρες όταν ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι κάποιοι από αυτούς εμφάνιζαν μια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού. Τρεις άνθρωποι πέθαναν στο κρουαζιερόπλοιο ενώ εντοπίστηκαν ακόμη οκτώ επιβεβαιωμένα και δύο ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Πηγές: USA Today, Reuters – Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος