ΗΠΑ: Ένας από τους «Beatles» του ISIS αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη

Array

Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, μέλος του πυρήνα των λεγόμενων «Beatles», ομάδας ειδικευμένης στις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις φρικιαστικές δολοφονίες δυτικών ομήρων στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αναμένεται να μάθει σήμερα την ποινή θα του επιβληθεί από αμερικανικό δικαστήριο. Ενδέχεται να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες τεσσάρων Αμερικανών.

Ο 34χρονος συνελήφθη από συριακές κουρδικές δυνάμεις το 2018. Κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο από σώμα ενόρκων, έπειτα από οδυνηρή δίκη στην οποία εκτέθηκε ο σαδισμός των «Beatles». Το σώμα των 12 ενόρκων διαβουλεύτηκε λιγότερες από έξι ώρες μέσα σε δυο ημέρες προτού τον κρίνει ένοχο για τον ρόλο του στους φόνους τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ.

Τα θύματα ήταν οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ και οι εργαζόμενοι για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ. Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ συνελήφθη ταυτόχρονα με ακόμη ένα φερόμενος μέλος του πυρήνα των «Beatles», του Αλεξάντα Κότι, πρώην υπηκόου Βρετανίας, 38 ετών. Οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εντέλει μετήχθησαν το 2020 στις ΗΠΑ για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αλεξάντα Κότι ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο του 2021 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από δικαστή Τ. Σ. Έλις, ο οποίος θα απαγγείλει και στον Ελ Σάφι Ελ Σέιχ την ποινή του αργότερα σήμερα. Άλλο ένα φερόμενο μέλος των «Beatles», ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τρομοκρατία και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή στο Λονδίνο όπου συνελήφθη μετά την απέλασή του από την Τουρκία.

Το πιο διαβόητο μέλος αυτού του πυρήνα, ο Μοχάμεντ Εμουάζι ή «Τζιχαντιστής Τζον», σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία το 2015. Είχε εμφανιστεί σε διάφορα βίντεο προπαγάνδας του ΙΚ που κατέγραφαν αποκεφαλισμούς.

Οδυνηρή δίκη

Τα τέσσερα μέλη των «Beatles», που έδρασαν στη Συρία από το 2012 ως το 2015, αφού προηγουμένως ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Λονδίνο, κατηγορούνται πως επέβλεψαν την απαγωγή τουλάχιστον 27 δημοσιογράφων και εργαζόμενων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Το προσωνύμιο «Beatles» τους το είχαν δώσει δυτικοί όμηροι, εξαιτίας της βρετανικής προφοράς τους. Η ομάδα έγινε διαβόητη διότι σκηνοθέτησε και μαγνητοσκόπησε σκηνές εκτελέσεων ομήρων σε αφόρητα βίντεο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στη δίκη του Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, δέκα πρώην όμηροι από την Ευρώπη και από τη Συρία περιέγραψαν τις ωμότητες που υπέστησαν στα χέρια των «Beatles»: καταιονισμούς με νερό ώστε να τους δημιουργείται η αίσθηση του πνιγμού, ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις…

Αυτή την εβδομάδα, η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση του φακέλου για τους «Beatles» χρειάστηκε διάστημα 10 ετών για να προκύψει αυτό το «παζλ από πολύ μικρά κομματάκια». «Ακολουθήσαμε τον δρόμο που μας έδειχναν πολύ μικρά ψίχουλα, θραύσματα (…) γιγάντιας ποσότητας άλλων ερευνών», αφηγήθηκε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου, ο Ρίτσαρντ Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος