ΗΠΑ: Εμβολιασμός για την Covid-19 σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Από την Τρίτη 21/5, ξεκίνησε στις ΗΠΑ ο εμβολισμός για παιδία κάτω των 5 ετών και πολλοί είναι οι γονείς που εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την δυνατότητα που τους δίνεται να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την Covid-19 και τις επιπτώσεις της.

Τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών με 4 ετών δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο όσοι οι ενήλικες σε περίπτωση μόλυνσης από την covid-19.Όμως, λόγω των πολλών κρουσμάτων, στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 45.000 νοσηλείες και σχεδόν 500 θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 ετών.

«Είναι ένας ιστορικός σταθμός, ένα μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που εκατομμύρια εμβόλια έχουν σταλεί σε όλες τις ΗΠΑ.

Για «πρώτη φορά στη μάχη μας κατά αυτής της πανδημίας, σχεδόν κάθε Αμερικανός θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας εμβόλια», πρόσθεσε μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το πράσινο φως για τη χρήση των εμβολίων των Pfizer και Moderna στα βρέφη από την ηλικία των 6 μηνών, τα παιδιά και τους εφήβους . Μέχρι πρότινος, μόνο το εμβόλιο της Pfizer είχε λάβει άδεια για χορήγηση στα παιδιά άνω των 5 ετών. Τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) έδωσαν την έγκριση τους το Σάββατο.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εξετάζει αυτή την περίοδο το εμβόλιο της Moderna για χρήση στα παιδιά κάτω των 6 ετών και ενδέχεται να ακολουθήσει τη σύσταση των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ ωστόσο το πολιτικό χάσμα παραμένει γύρω απο τα εμβόλια λαι είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις αρνήθηκε να παραγγείλει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμβόλια για τα μικρά παιδιά, «που έχουν μηδενικό κίνδυνο να κολλήσουν το οτιδήποτε», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η απάντηση του Τζ. Μπάιντεν στον κυβερνήτη της Φλόριντα ήταν όμως εξ ίσου ενδεικτική το κλίματος.

«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πολιτική», του απάντησε ο Μπάιντεν. «Στόχος είναι να επιτρέψουμε στους γονείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος