ΗΠΑ: Εμπρηστικές και ανεύθυνες οι δηλώσεις υπουργών του Ισραήλ περί «μετανάστευσης» των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας

Η αμερικανική διπλωματία υπογράμμισε χθες Τρίτη πως «απορρίπτει» δηλώσεις ισραηλινών υπουργών περί επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και περί «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να «μεταναστεύσει».

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις τοποθετήσεις αυτές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθηκε προχθές Δευτέρα υπέρ της επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και της «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να μεταναστεύσει, μια ημέρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

«Είναι αναγκαία η προώθηση λύσης που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας. Αυτή είναι σωστή, δίκαιη, ηθική και ανθρωπιστική λύση», είπε ο κ. Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια εργασιών της παράταξής του. Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν από τον ίδιο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Απευθύνω κάλεσμα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών, προσφέρεται η ευκαιρία να εφαρμοστεί σχέδιο που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας προς άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας θα άνοιγε τον δρόμο για να δημιουργηθούν ξανά εβραϊκοί οικισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο.

Οι δηλώσεις αυτές είναι «εμπρηστικές και ανεύθυνες», έκρινε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού (Μπενιαμίν Νετανιάχου) μας έχει πει επανειλημμένα (…) ότι τέτοιες δηλώσεις δεν αντανακλούν την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», επέμεινε.

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, συμμαχία κομμάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών, κατηγορείται εξάλλου πως ενίσχυσε το βάρος των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος