ΗΠΑ: Ελέω κάλπης ο Τραμπ συνεχίζει την εκστρατεία του με ασάφειες και αοριστίες στο θέμα των αμβλώσεων

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποστασιοποιείται πλέον εσκεμμένα από τις πιο σκληροπυρηνικές θέσεις κατά της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης, καθώς γνωρίζει ότι θα μπορούσαν να του κοστίσουν ακριβά στις κάλπες για το χρίσμα των εκλογών του 2024.

Αν και μέχρι πρότινος δεν έχανε την ευκαιρία να υπενθυμίσει πως χάρη σ’ αυτόν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε μια ιστορική μεταστροφή σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωνε αόριστα ότι:

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην κλίμακα των πολιτειών ή στο ομοσπονδιακό επίπεδο… για να σας πω την αλήθεια, αδιαφορώ πλήρως».

Λίγο αργότερα σε άλλη συγκέντρωση διευκρίνιζε :

«Πιστεύω σε τρεις εξαιρέσεις (για να μπορεί μια γυναίκα να κάνει άμβλωση): σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή αν η υγεία της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο». Και μετά εξήγησε το λόγο: «Χωρίς αυτές τις εξαιρέσεις, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις εκλογές».

Είναι κοινό μυστικό πως από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο -τη σύνθεση του οποίου είχε διαμορφώσει ο Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος- ακύρωσε στα τέλη Ιουνίου του 2022 τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, οι δείκτες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκονται στο κόκκινο.

Οι συντηρητικοί συνεχίζουν να καταγράφουν αποτυχίες στις κάλπες, καθώς τιμωρούνται από τους Αμερικανούς που στη μεγάλη πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ του να υπάρχει κάποια πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο Τραμπ καταλαβαίνει πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι δημοφιλής, όπως και η θέση των περισσότερων ρεπουμπλικάνων για την άμβλωση. Επιδιώκει με αυτή του τη στάση σήμερα να δώσει στον εαυτό του ένα περιθώριο ελιγμών στο θέμα αυτό, ενόψει των προεδρικών εκλογών, τονίζουν οι ειδικοί πολιτειολόγοι στο γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τραμπ ξεχωρίζει πλέον από τους αντιπάλους του στις προκριματικές των ρεπουμπλικάνων για το 2024 επειδή αποφεύγει εντελώς το ζήτημα της άμβλωσης. Διότι οι περισσότεροι διεκδικητές του χρίσματος έχουν αντίθετα ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της επιβολής επιπλέον περιορισμών.

Με πρώτο τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, ο οποίος υιοθέτησε τον Απρίλιο νόμο για να απαγορεύσει τις εθελούσιες διακοπές της εγκυμοσύνης στην πολιτεία του πέραν των έξι εβδομάδων -όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ακόμη ότι είναι έγκυες.

Ένα μέτρο που χαρακτηρίστηκε «τρομερό λάθος» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Απορρίπτω την ιδέα ότι οι αντίπαλοι των αμβλώσεων είναι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες στις εκλογές των μέσων της προεδρικής θητείας», απάντησε ο Ρον Ντεσάντις στη δεύτερη τηλεμαχία μεταξύ ρεπουμπλικανών υποψηφίων την Τετάρτη, καλώντας τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος σνομπάρει μέχρι τώρα αυτά τα τηλεοπτικά ραντεβού, «να εκτεθεί» για να υπερασπιστεί τη θέση του.

Από την άλλη πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα απολαμβάνει αυτούς τους αδελφοκτόνους καβγάδες και ποντάρει, αντίθετα, στο θέμα των αμβλώσεων ως κεντρικό επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία.

Έτσι στο Κεντάκι, όπου διεξάγονται φέτος εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη, το κόμμα του Τζο Μπάιντεν κυκλοφόρησε μια προεκλογική διαφήμιση επικεντρωμένη στη μαρτυρία μιας έφηβης που βιάσθηκε από τον πατριό της όταν ήταν 12 ετών.
«Οι Αμερικανοί απέρριψαν τον εξτρεμισμό των τραμπικών κατά των αμβλώσεων», υποστήριζε το βράδυ της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, ο Κέβιν Μούνιοζ, σε ανακοίνωσή του. «Και θα το κάνουν ξανά το 2024».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος