ΗΠΑ: Έγγραφο για την πυρηνική άμυνα ξένης χώρας βρέθηκε κατά την έρευνα στο οίκημα του Τραμπ στη Φλόριντα

Έγγραφο το οποίο αναφέρεται λεπτομερειακά στην άμυνα ξένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων, βρέθηκε κατά την έρευνα του FBI τον περασμένο μήνα στο σπίτι του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, ανέφερε χθες Τρίτη ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές ενήμερες για το ζήτημα, δεν αποκαλύπτει για ποια χώρα πρόκειται, ούτε αν είναι σύμμαχος ή αντίπαλος των ΗΠΑ.

«Έγγραφο που αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις ξένης χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της δυνατοτήτων» βρέθηκε ανάμεσα στα δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην έρευνα των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην έπαυλη του πρώην προέδρου, κατά την Πόουστ.

Εκπρόσωποι του πρώην προέδρου και εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απάντησαν όταν τους ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την 8η Αυγούστου, όταν οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν τη θεαματική επιχείρηση στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ, ανέκτησαν κούτες με πάνω από 11.000 κυβερνητικά έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων εμπιστευτικών, απόρρητων και άκρων απόρρητων υλικών, που ο Ρεπουμπλικάνος δεν είχε παραδώσει στην προεδρία αφού εγκατέλειψε την εξουσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που είχε δεχθεί προς αυτό.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση είναι 18 με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», 50 με διαβάθμιση «απόρρητο» και 31 με διαβάθμιση «εμπιστευτικό». Ανάμεσά τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι κάποια με τέτοια διαβάθμιση ασφαλείας που ακόμη και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν δεν έχουν δικαίωμα να τα προσπελάσουν: απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση γι’ αυτό, όχι απλώς άδεια χειρισμού απορρήτων.

Μερικές ημέρες μετά την έρευνα, η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας αναζητούσε έγγραφα που συνδέονταν με τα πυρηνικά όπλα.

Μετά την αστυνομική επιχείρηση άνευ προηγουμένου σε σπίτι πρώην προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ, που φλερτάρει ολοένα πιο ανοικτά με την ιδέα να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2024, εξεμάνη για την «παράνομη και αντισυνταγματική» ενέργεια του FBI και υποστήριξε πως βρίσκεται στο στόχαστρο για πολιτικούς λόγους.

Προχθές Δευτέρα, μια δικαστικός ενέκρινε αίτημα του κ. Τραμπ να ονομαστεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας προκειμένου να εξετάσει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν την 8η Αυγούστου. Η απόφαση αυτή εμποδίζει, προσωρινά τουλάχιστον, τους ομοσπονδιακούς ερευνητές να τα αξιοποιήσουν στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος