Τη σύλληψη και την άσκηση δίωξης σε βάρος πρώην πληροφοριοδότη της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) ανακοίνωσε χτες η αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να κατασκεύασε και να είπε ψέματα στην υπόθεση διαφθοράς του ιού Χάντερ Μπάιντεν. Τις κατηγορίες αυτές επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να παραπέμψουν σε δίκη και να παύσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Ο ειδικός εισαγγελέας Ντέιβιντ Ουάις, που έχει αναλάβει την υπόθεση, ανακοίνωσε πως ο Αλεξάντερ Σμίρνοφ, πρώην πληροφοριοδότης, 43 ετών, συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λας Βέγκας.
Φέρεται να είπε ψέματα όταν κατηγόρησε τον Τζο και τον Χάντερ Μπάιντεν πως έλαβαν ο καθένας πέντε εκατομμύρια δολάρια ως δωροδοκία για να βοηθήσουν ουκρανική εταιρεία του τομέα του αερίου, την Burisma, να απαλλαγεί από διώξεις.
Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Σμίρνοφ αντιμετωπίζει 25 χρόνια κάθειρξης.
Η όλη εξέλιξη είναι πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους καθώς η έρευνα παίρνει άλλη τροπή ενόψει της παραπομπής από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν από την πιθανή νέα αναμέτρηση του Δημοκρατικού με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι όσα είχε καταθέσει ο Σμίρνοφ είχαν διαρρεύσει στον Τύπο από Ρεπουμπλικάνους και δημιουργήθηκε κλίμα υποψίας κατά του προέδρου και του γιου του. Η δεξιά κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν, χωρίς να έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα πειστικές αποδείξεις, ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του όταν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) για να διευκολύνει τον γιο του Χάντερ σε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα.
Που βασίζεται το κατηγορητήριο για τον φερόμενο ψευδομάρτυρα
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πληροφορίες που έδωσε ο κ. Σμίρνοφ είναι προβληματικές από την άποψη των χρονολογιών. Το 2020, ο πληροφοριοδότης είπε σε πράκτορα του FBI πως συναντήθηκε με στελέχη της Μπουρίσμα «το 2015 ή/και το 2016», δηλαδή επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία και του Τζο Μπάιντεν στην αντιπροεδρία.
Μέλη της ουκρανικής εταιρείας, ισχυρίστηκε, του είχαν εμπιστευθεί τότε πως ονόμασαν τον Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιό της για να «προστατευθούν, μέσω του πατέρα του, από κάθε λογής προβλήματα». Για αυτό «πλήρωσαν 5 εκατομμύρια δολάρια» τον καθένα τους.
Το σενάριο αυτό έμοιαζε να συνάδει με την καθαίρεση (το 2016) του Ουκρανού γενικού εισαγγελέα, ο οποίος διενεργούσε έρευνα για την Μπουρίσμα. Απόφαση πίσω από την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έβλεπαν το χέρι του κ. Μπάιντεν.
Όμως η έρευνα έδειξε πως ο κ. Σμίρνοφ δεν απέκτησε σχέσεις με την Μπουρίσμα παρά το 2017, αφού είχε αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ. Την εποχή ο Τζο Μπάιντεν «δεν είχε κανέναν τρόπο να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική», πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ο πληροφοριοδότης μεταμόρφωσε «επαφές ρουτίνας» με στελέχη της Μπουρίσμα «το 2017 σε κατηγορίες για διαφθορά» σε βάρος του προέδρου Μπάιντεν, συνεχίζει το έγγραφο. Και περίμενε το 2020 για να το κάνει, αφού ο νυν πρόεδρος ήταν πλέον «υποψήφιος του ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα» για την προεδρία.
Αφού έγινε γνωστή η άσκηση δίωξης στον πληροφοριοδότη του FBI, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν κάλεσε να τερματιστεί η έρευνα σε βάρος του προέδρου. Ο Τζέιμς Κόμερ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, το απέρριψε, διαβεβαιώνοντας το CNN ότι η έρευνα δεν βασίζεται στους ισχυρισμούς του Αλεξάντερ Σμίρνοφ.
Ο Μπάιντεν υιός, 53 ετών, πλέον αφοσιωμένος στη ζωγραφική, αντιμέτωπος με δυο διώξεις από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, βρίσκεται για καιρό στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικάνων, ακόμα περισσότερο καθώς πλησιάζουν στον ορίζοντα οι προεδρικές εκλογές. Προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τις υποψίες για τις δοσοληψίες του σε Ουκρανία και Κίνα την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα. Όμως η δικαστική έρευνα σε εξέλιξη δεν έχει τεκμηριώσει κάτι για αυτές. Βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της Μπουρίσμα από το 2014 ως το 2019.
Εξαρτημένος στο παρελθόν από ουσίες και το αλκοόλ —διαβεβαιώνει πως έχει απεξαρτηθεί πλέον— αντιμετωπίζει δυο ποινικές διώξεις, για φοροδιαφυγή και παράνομη οπλοκατοχή.
Η Μπουρίσμα βρισκόταν στο επίκεντρο της παραπομπής του πρώην προέδρου Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία το 2019, εξαιτίας των φερόμενων προσπαθειών του να πιέσει το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για τους Μπάιντεν, ώστε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Η Γερουσία, που έλεγχαν τότε οι Ρεπουμπλικάνοι, τον αθώωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος