ΗΠΑ: «Διαβεβαιώσεις»  ζήτησε Δημοκρατικός κοινοβουλευτικός πριν εγκρίνει περαιτέρω παραδόσεις αεροσκαφών και στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ         

Πληροφόρηση και διαβεβαιώσεις, ως προς τη χρήση του πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού που πρόκειται να αποσταλεί στο Ισραήλ, ζήτησε ο  κορυφαίος Δημοκρατικός κοινοβουλευτικός Γκρέγκορι Μιξ, προκειμένου να το εγκρίνει.

Το μέλος της  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες Τρίτη πως δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν.

«Αναμένω διαβεβαιώσεις», είπε ο βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ στο CNN. «Θέλω να είμαι σίγουρος πως έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την 1η Απριλίου πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ζυγίζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 18 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ, που θα συμπεριλάβει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-15 (Boeing).

Όμως ο κ. Μπάιντεν δέχεται πιέσεις από συμμάχους, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μερίδα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να θέσει όρους για τις πωλήσεις και τις παραδόσεις όπλων, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει το Κογκρέσο να ενημερώνεται για μείζονες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό και επιτρέπει σε κοινοβουλευτικούς να τις εμποδίζουν αν κρίνουν πως διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις χώρες για τις οποίες προορίζονται. Αυτό στη θεωρία μπορεί να γίνει με ψήφισμα και των δυο σωμάτων, στην πράξη πάντως ουδέποτε πέρασε ή επέζησε του προεδρικού βέτο τέτοιο κείμενο.

Ωστόσο, άτυπη διαδικασία προβλέπει πως επιτροπές που είναι αρμόδιες για τις διεθνείς υποθέσεις ελέγχουν τις συμφωνίες και έχουν τη δυνατότητα να καθυστερούν την εφαρμογή τους για μήνες, αν όχι ακόμη περισσότερο, ζητώντας αναλυτικές πληροφορίες. Ο κ. Μιξ είναι ο ένας από τους τέσσερις κοινοβουλευτικούς που βρίσκονται σε θέση να καθυστερήσουν τις παραδόσεις.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής  έχει μια σειρά λόγων για τους οποίους παραμένει επιφυλακτικός  στην έγκριση της αμερικανικής πώλησης και τους εξηγεί  με απόλυτη σαφήνεια.

   «Φτάνουν πια οι βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση» στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν θέλω τα αμερικανικά όπλα που έχει το Ισραήλ» να προκαλέσουν «κι άλλους θανάτους» αμάχων, εξήγησε. «Θέλω να εξασφαλίσω πως θα μπει (στον θύλακο) περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θέλω να λιμοκτονήσει κόσμος. Θέλω η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους».

Πρόσθεσε πως θα αποφασίσει για το θέμα αφού ενημερωθεί.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τον ήδη ισχυρότατο στόλο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, όχι μόνο για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για να αντιμετωπίσει «απειλές» που εγείρουν το ένοπλο κίνημα Χεζμπολά του Λιβάνου και ο μεγάλος αντίπαλος του Ισραήλ στην περιοχή, το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος