ΗΠΑ: Χειμερινή καταιγίδα που συμβαίνει «μια φορά τη γενιά» – Πάνω από 1.500 πτήσεις έχουν ακυρωθεί

Περισσότερες από 1.500 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, καθώς μια τεράστια χειμερινή καταιγίδα ανέτρεψε τα ταξιδιωτικά σχέδια των διακοπών εξαιτίας μιας τριπλής απειλής με βαρύ χιόνι, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο.

Τουλάχιστον πέντε πολιτείες – Κεντάκι, Μιζούρι, Οκλαχόμα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα – έχουν ήδη εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες.

«Αυτό δεν είναι σαν μια μέρα με χιόνι όταν ήσασταν παιδιά», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τις καιρικές συνθήκες και την αναστάτωση στις μεταφορές.

«Μιλάμε για σοβαρά πράγματα», πρόσθεσε, προτρέποντας τους πολίτες να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών.

Εκτυφλωτική ασπρίλα και επικίνδυνες οδικές συνθήκες παρατηρήθηκαν ήδη σε τμήματα της χώρας που χτυπήθηκαν από ένα επικίνδυνο αρκτικό μέτωπο.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather δήλωσαν ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να ενισχυθεί γρήγορα σε αυτό που είναι γνωστό ως «κυκλώνας-βόμβα» μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «βομβογένεση», όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει και μια ψυχρή αέρια μάζα συγκρούεται με μια θερμή αέρια μάζα.

Ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS) Μάικλ Τσάρνικ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει οδηγούς να παλεύουν κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ Κολοράντο και Γουαϊόμινγκ, όπου η θερμοκρασία με το ψύχος του ανέμου είχε πέσει στους -40 βαθμούς Κελσίου.

Το NWS δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter καίρια μηνύματα για την ασφάλεια, προειδοποιώντας ότι οι χιονοθύελλες – εξάρσεις μέτριας έως βαριάς χιονόπτωσης που διαρκούν μία ή δύο ώρες – είχαν ήδη συμβεί ή αναμένονταν από τις κεντρικές πεδιάδες έως τη μέση Ατλαντική και τα βορειοανατολικά.

«Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ακραίο κρύο είναι επιρρεπείς σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά», προειδοποίησε η υπηρεσία.

«Οι περιοχές του σώματος που είναι πιο επιρρεπείς σε κρυοπαγήματα είναι το ακάλυπτο δέρμα και τα άκρα, όπως τα χέρια και τα πόδια. Η υποθερμία είναι μια άλλη απειλή κατά τη διάρκεια του ακραίου ψύχους».

Σε συνθήκες χιονοθύελλας εγκλωβίστηκαν 100 οδηγοί στο Ράπιντ Σίτι και στο Γουόλ στη Νότια Ντακότα, όπως ανέφερε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πένινγκτον.

«Δεν συνιστάται η απαγόρευση μετακίνησης», πρόσθεσε το γραφείο του σερίφη.

Στη Μινεάπολη και το Σεντ Πολ, έπεσαν πάνω από 20 εκατοστά χιονιού σε διάστημα 24 ωρών, ανέφερε το NWS σε μια ενημέρωση το πρωί της Πέμπτης.

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για μια «καταιγίδα που συμβαίνει μία φορά τη γενιά», με ριπές ανέμου άνω των 105 χιλιόμετρα την ώρα, θερμοκρασίες από 7 ως 12 βαθμούς υπό το μηδέν και διακοπές ρεύματος.

Η καταιγίδα έρχεται την ώρα που η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει τον όγκο των ταξιδιών για τις διακοπές να είναι κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, με την πιο πολυσύχναστη ημέρα την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πλειονότητα των ακυρώσεων πτήσεων στις ΗΠΑ έχει γίνει μέχρι στιγμής στο Σικάγο Ο’Χέαρ ή στο Ντένβερ, και οι δύο διεθνείς κόμβοι.

Η American Airlines, η Southwest Airlines και η United Airlines είχαν ήδη λάβει μέτρα για να εκδώσουν απαλλαγές από τις καιρικές συνθήκες, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να αλλάξουν τις πτήσεις τους χωρίς χρεώσεις.

Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών εκτίμησε ότι περισσότεροι από 112 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν 80 χιλιόμετρα ή περισσότερο μακριά από το σπίτι τους μεταξύ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων – 102 εκατομμύρια – με αυτοκίνητο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος