ΗΠΑ: Αρμενία και Αζερμπαϊτζαν ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν κρίσιμες  ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, σχετικά με τον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι συνομιλίες, με την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να διαρκέσουν έως την Πέμπτη παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Αρμένιου Ararat Mirzoyan και του Αζέρου Djeyhoun Bairamov.

“Πιστεύουμε ότι είναι δυνατή η ειρήνη μεταξύ αυτών των δύο χωρών. Και ότι ο άμεσος διάλογος είναι απαραίτητος” για την επίλυση των διαφορών τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel,, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες την πρώτη ημέρα των συζητήσεων.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου συγκρούστηκαν σε δύο πολέμους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2020 για τον έλεγχο του θύλακα, μιας ορεινής περιοχής που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες.

Ήδη οι υψηλές εντάσεις διπλασιάστηκαν όταν το Μπακού ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ότι είχε εγκαταστήσει ένα πρώτο οδικό σημείο ελέγχου στην είσοδο του Διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακα ήδη κάτω από έναν πολύμηνο αποκλεισμό που προκάλεσε ελλείψεις και μπλακ άουτ. Η Αρμενία θεώρησε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας που είχε διαπραγματευτεί με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αζέροι ακτιβιστές, που αποκλείουν αυτόν τον διάδρομο του Λατσίν από τα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή την «προσωρινή αναστολή» της δράσης τους.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις υπό αμερικανική μεσολάβηση πραγματοποιούνται λίγες μέρες μετά την περιοδεία στην περιοχή, την περασμένη εβδομάδα, από την επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Catherine Colonna.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε τη Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών με τους πρωταγωνιστές των συνομιλιών στο Συνεδριακό Κέντρο Τζορτζ Σουλτς κοντά στην Ουάσιγκτον. Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρέθεσε δείπνο εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις αναφέρονται συγκεκριμένα σε «μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας ότι «όλα τα θέματα συζητούνται».

Ο Μπλίνκεν συζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία σε ξεχωριστές συνομιλίες με Αρμένιους και Αζέρους ηγέτες το Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατηρούσε επαφές σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους ηγέτες των δύο χωρών. Ήδη συμμετείχε σε δύο τριμερείς συναντήσεις, τον περασμένο Νοέμβριο και στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, χωρίς αυτές οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος