ΗΠΑ: Αποζημίωση ύψους 130 εκατ. δολαρίων για τις οικογένειες του μακελειού στο Πάρκλαντ της Φλόριντα

Αποζημίωση ύψους 130 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η αμερικανική κυβέρνηση σε τουλάχιστον 12 οικογένειες θυμάτων του μακελειού στο λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα  το 2018 μετά από διαδικασία συμβιβασμού.

Η αποζημίωση θα καταβληθεί γιατί αποδείχθηκε  ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία απέτυχε να ερευνήσει πληροφορίες, οι οποίες ενδέχεται να είχαν αποτρέψει την τραγωδία.

Η τραγωδία στο Πάρκλαντ εκτυλίχθηκε,  στις 14 Φεβρουαρίου του 2018, όταν ο Νίκολας Κρουζ άνοιξε πυρ στο λύκειο στο οποίο φοιτούσε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15 σκοτώνοντας 17 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17, μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί σε σχολεία των ΗΠΑ.

Ο δράστης , τότε ήταν 19 ετών, είχε καταφέρει να αποκτήσει νόμιμα το ημιαυτόματο τουφέκι παρά το γεγονός ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) παραδέχθηκε μετά την τραγωδία ότι δεν ερεύνησε δύο πληροφορίες που είχε λάβει σχετικά με τον Κρουζ.

Ο ιδιοκτήτης ενός καναλιού στο YouTube είχε ενημερώσει τις αρχές 5 μήνες πριν το μακελειό για ένα σχόλιο που είχε αφήσει κάτω από ένα από τα βίντεό του ένας χρήστης με το όνομα «νίκολας κρουζ», στο οποίο ισχυριζόταν ότι θα γίνει «επαγγελματίας σκοπευτής σχολείων».

Στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2018, έξι εβδομάδες πριν το μακελειό, μια γυναίκα είχε καλέσει τον αριθμό του FBI, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να δίνουν πληροφορίες, και είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ο Κρουζ παρουσίασε στο Instagram τα όπλα και τα πυρομαχικά που είχε στην κατοχή του.

Η παραδοχή του FBI ότι έκανε λάθη οδήγησε τις οικογένειες κάποιων από τα θύματα του μακελειού να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της ομοσπονδιακής αστυνομίας κατηγορώντας τη για αμέλεια.

Ο δράστης, σήμερα 23 ετών, μόλις τον προηγούμενο μήνα  παραδέχτηκε την ενοχή του  λέγοντας ότι «λυπάται» αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους εισαγγελείς να δηλώνουν ότι θα ζητήσουν την θανατική του ποινή. Την ποινή θα αποφασίσει το σώμα των ενόρκων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ,  AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος