ΗΠΑ: Αποζημίωση 626 εκατ. δολαρίων σε κατοίκους του Φλιντ – Το νερό είχε μολυνθεί από μόλυβδο

Σε μια δικαστική υπόθεση που θυμίζει πολύ την κινηματογραφική ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς», ομοσπονδιακή δικαστής επικύρωσε χθες, Τετάρτη 10/11, στις ΗΠΑ διακανονισμό ύψους 626 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα της κρίσης μόλυνσης του νερού από μόλυβδο στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Η υπόθεση αυτή προωθήθηκε έπειτα από τις δικαστικές ενέργειες δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, η ζωή των οποίων επηρεάστηκε από το μολυσμένο νερό. Δώδεκα κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και ογδόντα αρρώστησαν σοβαρά.

ΗΠΑ: Αποζημίωση 626 εκατ. δολαρίων σε κατοίκους του Φλιντ – Το νερό είχε μολυνθεί από μόλυβδο
H μόλυνση στο νερό ήταν εμφανής, όπως φαίνεται από το δείγμα.

«Ο διακανονισμός που επιτεύχθηκε εδώ είναι αξιοσημείωτος για αρκετούς λόγους, δρομολογώντας ένα συνολικό πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων, το οποίο είναι συμβατό για τον κάθε δικαιούχο», ανέφερε η δικαστής Τζούντιθ Λεβί στην απόφαση των 178 σελίδων που εξέδωσε.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η δικαστής εξέδωσε μία προκαταρκτική έγκριση σε έναν μερικό διακανονισμό δικαστικών αγωγών που είχαν καταθέσει τα θύματα της κρίσης του μολυσμένου ύδατος, κατά της πολιτείας.

Όπως και στην κινηματογραφική ταινία, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Τζούλια Ρόμπερτς, έτσι και στην πραγματική ζωή τα προβλήματα για τους κατοίκους στο Φλιντ ήταν τεράστια και οφείλονταν στην αμέλεια των κρατικών λειτουργών.

Όλα άρχισαν το 2014, αφού η πόλη άλλαξε την παροχή ύδατος στον ποταμό Φλιντ, από τη Λίμνη Χουρόν, προκειμένου να μειώσει το κόστος. Νερό με διαβρωτικές ιδιότητες από τον ποταμό προκάλεσε διαρροή μόλυβδου από τις σωληνώσεις, μολύνοντας το πόσιμο νερό και προκαλώντας ένα ξέσπασμα της Νόσου των Λεγεωναρίων.

ΗΠΑ: Αποζημίωση 626 εκατ. δολαρίων σε κατοίκους του Φλιντ – Το νερό είχε μολυνθεί από μόλυβδο
Ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ κατηγορήθηκε για αμέλεια. Αγνόησε τις προειδοποίησεις των ειδικών και άφησε τους κατοίκους της πόλης να εκτεθούν σε σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο. (AP Photo/Carlos Osorio, File)

Η μόλυνση προκάλεσε την κατάθεση αρκετών μηνύσεων από γονείς που υποστήριξαν ότι τα παιδιά τους είχαν επικίνδυνα υψηλά ποσοστά μόλυβδου στο αίμα τους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές διαταραχές. Ο μόλυβδος μπορεί να είναι τοξικός, με τα παιδιά να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μίσιγκαν Ρικ Σνάιντερ κατηγορήθηκε τον Ιανουάριο για εκούσια παραμέληση καθήκοντος σχετικά με τη δηλητηρίαση από μόλυβδο του πόσιμου νερού στο Φλιντ.

ΗΠΑ: Αποζημίωση 626 εκατ. δολαρίων σε κατοίκους του Φλιντ – Το νερό είχε μολυνθεί από μόλυβδο
Τεστ που έγιναν στα δείγματα νερού έδειξαν παρουσία τριαλομεθάνιων -πολλά από τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα σύμφωνα με μελέτες– σε ποσότητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Οι καταβολές των αποζημιώσεων θα γίνουν μέσω ενός πλαισίου που δίνει περισσότερα χρήματα στους νεότερους, αλλά και σε αυτούς που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες. Ο γενικός εισαγγελέας του Μίσιγκαν δήλωσε προηγούμενα ότι ο διακανονισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιτευχθεί στην ιστορία της αναφερόμενης πολιτείας.

«Παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μία σημαντική νίκη για το Φλιντ, έχουμε να διανύσουμε δρόμο για να σταματήσουμε τη συστηματική δηλητηρίαση των Αμερικανών στα σπίτια τους, στα σχολεία τους, αλλά και στους χώρους εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κόρεϊ Στερν, δικηγόρος των εναγόντων, μετά την χθεσινή έκδοση της εντολής, από τη δικαστή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος