ΗΠΑ: Αποχώρηση διπλωματών από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα

Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε χθες Πέμπτη την αποχώρηση μελών του προσωπικού της που δεν θεωρούνται απόλυτα απαραίτητα και των συγγενών τους από την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, λόγω του «αυξημένου κινδύνου» να διαπραχθούν «τρομοκρατικές» ενέργειες.

Την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε πως ενέκρινε την αποχώρηση διπλωματών και συγγενών τους από την πόλη εάν το επιθυμούσαν.

Πρεσβείες δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, συνέστησαν τη Δευτέρα στους υπηκόους τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ειδικά σε πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας, λόγω της «αυξημένης απειλής», χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Κάτοικοι στην Αμπούτζα και στα περίχωρά της, συμπεριλαμβανομένων ιδίως δυτικών διπλωματών, ανησυχούν για την έλλειψη ασφάλειας, ειδικά μετά τη μαζική απόδραση τον Ιούλιο από φυλακή στην Κούτζε, προάστιο της νιγηριανής πρωτεύουσας. Αποχώρηση, ΗΠΑ Νιγηρία, Διπλωμάτες

Απέδρασαν τότε πάνω από 400 κρατούμενοι, ανάμεσά τους δεκάδες φερόμενοι ως τζιχαντιστές.

Η αστυνομία και ο στρατός ανακοίνωσαν έκτοτε πως ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα και γύρω από αυτή, όμως η Αμπούτζα περιβάλλεται από ορεινές κατάφυτες εκτάσεις που είναι δύσκολο να ελεγχθούν πλήρως.

Μετά τις δυτικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της Νιγηρίας (Department of State Services, DSS) διαβεβαίωσε μολαταύτα πως «ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις».

Οι τζιχαντιστές των οργανώσεων Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) δρουν κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία, μακριά από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, όμως πυρήνες τους πιστεύεται πως υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος