ΗΠΑ: Απέρριψε νομοσχέδιο στήριξης της οικονομίας ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή». Απαίτησε μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο στο Twitter.

Το σχέδιο που υιοθέτησαν οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί τη Δευτέρα, δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας ο ο οποίος αξίωσε να του σταλεί μια τροποποιημένη, «ικανοποιητική» εκδοχή του νομοσχεδίου, χωρίς την οποία ενδέχεται να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση το καθήκον να εγκρίνει ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση την άνοιξη, τη χειρότερη από τη δεκαετία του 1930, εξαιτίας της διακοπής της δραστηριότητας για να ανακοπεί η εξάπλωση  κορονοϊού, που πυροδότησε τεράστια αύξηση της ανεργίας. Με την πανδημία να σημειώνει νέα έξαρση από το φθινόπωρο, σταμάτησε η προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανέναρξη της δραστηριότητας το καλοκαίρι.

Το πρώτο κολοσσιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στα τέλη Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ πλήττονταν από το πρώτο κύμα. Συμπεριλάμβανε επιδόματα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα και την αποστολή τσεκ 1.200 δολαρίων ανά ενήλικο στις οικογένειες που πλήττονταν.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έκρινε χθες Τρίτη ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκ. δολαρίων είναι ένα «πρώτο βήμα», αλλά δεν αρκεί  και ότι θα ζητήσει το 2021 από το Κογκρέσο να ψηφίσει νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος