ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο στον Νίκο Μαζιώτη μετά την αποφυλάκισή του

Σύνοψη
  • «Οι αλλοδαποί που υποστηρίζουν αυτή τη δηλητηριώδη βία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ην απαγόρευση εισόδου του Νίκου Μαζιώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Δομοκού.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνδέει την απόφαση με τους περιορισμούς θεωρήσεων εισόδου που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ σε βάρος προσώπων τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, συνδέονται με ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Ο Νίκος Μαζιώτης ήταν ο ηγέτης του Επαναστατικού Αγώνα, μιας ελληνικής ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης που διεξήγαγε μια παρατεταμένη εκστρατεία βίας εναντίον Ελλήνων και Αμερικανών», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο Μαζιώτης πρόκειται να αποφυλακιστεί σήμερα. Ωστόσο, του απαγορεύεται η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει των περιορισμών μας για τις θεωρήσεις εισόδου που στοχεύουν ακροαριστερούς τρομοκράτες. Οι αλλοδαποί που υποστηρίζουν αυτή τη δηλητηριώδη βία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η νέα πολιτική θεωρήσεων

Η απόφαση εντάσσεται στη νέα πολιτική περιορισμού θεωρήσεων που ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.

Η συγκεκριμένη πολιτική αφορά αλλοδαπούς οι οποίοι, κατά την αμερικανική κυβέρνηση, συμμετέχουν σε ακροαριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις ή τις υποστηρίζουν.

Σε καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων από το 2015

Η απαγόρευση εισόδου αποτελεί διαφορετικό μέτρο από το καθεστώς αμερικανικών κυρώσεων στο οποίο έχει ενταχθεί ο Νίκος Μαζιώτης από τον Απρίλιο του 2015.

Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε χαρακτηρίσει «Specially Designated Global Terrorist», δηλαδή ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη.

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση τυχόν περιουσιακών στοιχείων του που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία, καθώς και την απαγόρευση συναλλαγών Αμερικανών πολιτών και οντοτήτων μαζί του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος