ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζητά εκλογές στο Ισραήλ – Δυσφορία στο Τελ Αβίβ, αποστάσεις κρατά το Στ. Ντιπάρντμεντ

Σύνοψη
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι δηλώσεις Σούμερ απηχούν δικές του απόψεις, όχι της κυβέρνησης Μπάιντεν
  • Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ
  • «Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση του Δημοκρατικού επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας επίσης τον Νετανιάχου «εμπόδιο για την ειρήνη».

Το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία» και η πολιτική Νετανιάχου έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη, ανέφερε το Λικούντ.

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση του Λικούντ.

«Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».

Αντιδρώντας επίσης ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών , Μπεζαλέλ Σμότριχ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.

Ο Σούμερ καλεί για τη διοργάνωση εκλογών στο Ισραήλ

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών, οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών στο Ισραήλ, ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπόδιο στην ειρήνη».

«Ένας συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου», την ημερομηνία έναρξης του πολέμου με τη Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός κοινοβουλευτικός, με μεγάλη επιρροή, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία και ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος στις ΗΠΑ, επιδείκνυε μέχρι σήμερα ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επικρίσεις του σε βάρος του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει μια ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.

«Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχασε τον δρόμο του, αφήνοντας την πολιτική επιβίωσή του να περάσει μπροστά από το υπέρτατο συμφέρον του Ισραήλ», τόνισε ο Δημοκρατικός από την αίθουσα της Γερουσίας.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο», εκτίμησε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας πως η διεξαγωγή «νέων εκλογών αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να επιτραπεί μια υγιής διαδικασία λήψης αποφάσεων» για το μέλλον της χώρας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι δηλώσεις Σούμερ απηχούν δικές του απόψεις, όχι της κυβέρνησης Μπάιντεν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Σούμερ απηχούν δικές του απόψεις και όχι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις από τα σχόλια του Σούμερ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιου είδους δυσφορία στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μίλερ υπογράμμισε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει διαφορετικά».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος