ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να μη δοθούν τα F16 στην Τουρκία

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Να μην δοθούν τα F16 στην Τουρκία ζητούν με επιστολή τους στον Υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Αμυνας Λοιντ Ωστιν, οι βουλευτές Γκας Μπιλιρακής και Φρανκ Παλόν. Οι δυο βουλευτές ζητούν μάλιστα από τους συναδέλφους τους στο Κογκρέσο να συνυπογράψουν την επιστολή προκειμένου το μήνυμα να είναι πιο ηχηρό.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρουν χαρακτηριστικά “σας προτρέπουμε να απορρίψετε την πρόσφατη τουρκική πρόταση για αγορά 70 F-16 και αναβαθμίσεις των ήδη υπάρχοντων για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας τους. Η έγκριση αυτής της πρότασης θα είναι σαν να ανταμείβουμε τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την μη τήρηση των συμμαχικών δεσμεύσεων και για τις σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός συνόρων.”

Οι βουλευτές προσθέτουν πως “τον Νοέμβριο, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον στόλο της. Το αίτημα έρχεται ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική μηχανή της για να αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και την Βόρεια Αφρική εδώ και χρόνια. Η Τουρκία και οι δυνάμεις που υποστηρίζει έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αγορά προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Τουρκίας δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να γίνει θετικός παράγοντας στην περιοχή. Πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά στην περιοχή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία. Ενώ αυτό είναι αντίθετο με τις δεσμεύσεις τους ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, ο Ερντογάν συνεχίζει αυτή την τακτική για να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους του.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος