ΗΠΑ 2021: Χρονιά αναταραχής

Με την ανανεωμένη αισιοδοξία των πρώτων εμβολιασμών κατά της πανδημίας και την πολιτική αλλαγή που επέφεραν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Αμερική υποδέχεται την νέα χρόνια με αυτοπεποίθηση και την προσδοκία ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά.

Έξι ημέρες μετά, γράφεται στην αμερικανική πρωτεύουσα μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας με την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο που παγώνει την χώρα και αφήνει πίσω της 5 νεκρούς και 61 τραυματίες.

Ακροδεξιοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, φανατισμένα μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων και φασιστικών κινημάτων, εισβάλουν απολύτως οργανωμένα στο κεντρικό κτίριο του Κογκρέσου, ζητώντας να σταματήσει “η κλοπή της κάλπης” και να μην επικυρωθεί η εκλογική νίκη Μπαίντεν.

Πανικόβλητοι νομοθέτες τρέχουν να γλυτώσουν από το λιντσάρισμα, δημοσιογράφοι παθαίνουν κρίσεις πανικού μέσα σε κλειδωμένα δωμάτια, προσωπικό με μάσκες οξυγόνου κρύβεται κάτω από γραφεία, αστυνομικοί πέφτουν τραυματίες, ιστορικές αίθουσες λεηλατούνται, στήνονται αγχόνες. Πεντάγωνο και δυνάμεις ασφαλείας σε απόλυτη σύγχυση αδυνατούν να συντονιστούν. Η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου. Για ώρες επικρατεί χάος σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Οι καταστροφές της επόμενης ημέρας είναι πραγματικά πρωτοφανείς σε μέγεθος αλλά και συμβολισμούς. Το αμερικανικό έθνος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και οι δημοκρατικοί θεσμοί μοιάζουν τρομαχτικά αδύναμοι. Το Κογκρέσο συνεδριάζει μέσα σε αποκαΐδια και οι άυπνοι νομοθέτες επικυρώνουν τελικά την εκλογική νίκη του Τζο Μπαιντεν. Δεν είναι αμελητέος ο αριθμός αυτών που επιλέγουν να σταθούν στην αντίθετη πλευρά της ιστορίας, εξακολουθώντας να στηρίζουν τον Τραμπ.

Ο ίδιος, στην γνωστή κατάσταση πλήρους άρνησης, αποκλείεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχοντας εξαντλήσει κάθε επιλογή παραμονής στην εξουσία, ετοιμάζει την αναγκαστική έξοδο του από τον Λευκό Οίκο. Για πρώτη φορά το πολιτικό μέλλον του μοιάζει αδιέξοδο.

Τις επόμενες κιόλας ώρες χιλιάδες στρατιώτες αρχίζουν να καταφθάνουν με κάθε μέσο στην πρωτεύουσα. Το κλίμα είναι πολεμικό, οι εικόνες δυστοπικές. Η Ουάσιγκτον μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο στρατόπεδο. Και θα παραμείνει έτσι, με χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους, άνδρες της Εθνικής Φρουράς παρατεταγμένους πίσω από συρματοπλέγματα και οδοφράγματα και στρατιωτικά οχήματα σε έρημα οικοδομικά τετράγωνα, έως την ημέρα της ορκομωσίας.

Στις 21 Ιανουαρίου ορκίζεται χωρίς απρόοπτα ο 46ος  Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαιτνεν. Η Καμάλα Χαρις γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος. Η πολιτεία της Τζόρτζια που έχει δώσει και τις δυο έδρες της στα χέρια των Δημοκρατικών χαρίζει στο νέο πρόεδρο Γερουσία και Βουλή. Και φαινομενικά απεριόριστες νομοθετικές δυνατότητες, που όμως αποδεικνύονται μάταιες μιας και όλα τα κοινοβουλευτικά προβλήματα του Προέδρου θα προέλθουν τελικά τους επόμενους μήνες εκ των έσω.

Η επιχείρηση “μηδενικού λάθους” η μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας που έχει στηθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης για την προστασία της πρωτεύουσας, έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Δεν πανηγυρίζει όμως κανείς. Γιατί η Αμερική έχει φτάσει τους 400.000 νεκρούς από την πανδημία.

Στις 9 Φεβρουαρίου αρχίζει η δεύτερη δίκη παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά για υποκίνηση ανταρσίας. Αθωώνεται τέσσερις ημέρες μετά, αφού δεν επιτυγχάνεται η συγκέντρωση των απαιτούμενων δυο τρίτων των ψήφων στην Γερουσία.  Στο βαρύ πλην αναμενόμενο κλίμα της αθώωσης του, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι συγκροτεί την Ειδική Επιτροπή για την διερεύνηση των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ η ΝΑΣΑ προσεδαφίζει πανηγυρικά το όχημα “Επιμονή” στον Άρη, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πίσω στην γη, οι ΗΠΑ επανέρχονται πανηγυρικά στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, κάνοντας σαφές το μήνυμα του νέου προέδρου ότι μια μια οι αμφιλεγόμενες πολιτικές του προκατόχου του θα ξηλωθούν παραδειγματικά.

Στις 22 Φεβρουαρίου η Αμερική αγγίζει το τρομακτικό ορόσημο των 500 χιλιάδων νεκρών και για τέσσερις ημέρες οι σημαίες κυματίζουν σχεδόν παντού μεσίστιες. Παρά την εμβολιαστική “έκρηξη” η χώρα μοιάζει να βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν της πανδημίας. Σε αυτό το βουβά πένθιμο κλίμα ο κυβερνήτης της Φλόριντα, κόντρα σε κάθε επιστημονική λογική και ομοσπονδιακή οδηγία αποσύρει την εντολή χρήσης μάσκας και ανοίγει 100% την πολιτεία, προκαλώντας αντιδράσεις και φυσικά εκτόξευση των κρουσμάτων.

Στις 6 Μαρτίου η Γερουσία εγκρίνει το τεράστιο κοινωνικό πακέτο “ανακούφισης από την πανδημία” ύψους 1,9 τρις δολαρίων. Ακολουθεί η Βουλή. Η οικονομία αρχίζει σταδικά να ανακάμπτει. Το ίδιο και η συλλογική διάθεση καθώς στις 18 Απριλίου το CDC ανακοινώνει οτι το 50% του ενήλικου πληυθσμού έχει λάθει ήδη μια δόση εμβολίου.

Δυο ημέρες μετά, στις 20 του μηνός ο αστυνομικός Ντέρεκ Σοβιν που σκότωσε τον Τζορτζ Φλοιντ κρίνεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες και οδηγείται στην φυλακή για 22 χρόνια. Ένα μήνα μετά, πρώτη επέτειο της δολοφονίας που συντάραξε την χώρα, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεσπούν και πάλι σε πολλές πολιτείες.

Αρχές Μαΐου ο αγωγός πετρελαίου Colonial στο Χιουστον γίνεται στόχος κυβερνοεπίθεσης οδηγώντας την ανατολική ακτή των ΗΠΑ σε ενεργειακή παράλυση. Μέσα σε λίγες ημέρες στερεύουν τα περισσότερα βενζινάδικα και τεράστιες ουρές σχηματίζονται παντού. Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί με λήψη καθημερινών μέτρων να καθησυχάσει το οργισμένο καταναλωτικό κοινό που έρχεται αντιμέτωπο με πρωτοφανείς ελλείψεις καυσίμων για ημέρες.

Παράλληλα αρχίζουν οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 12 έως 15 και το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ανακοινώνει σε κλίμα συλλογικής ανακούφισης ότι οι πλήρως εμβολιασμοί μπορούν επιτέλους να βγάλουν τις μάσκες και να επανέλθουν σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς καθημερινότητας. Η χώρα αισθάνεται για πρώτη φορά ότι βλέπει την αρχή της εξόδου από την πανδημία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνει ότι έχουν συλληφθεί συνολικά 465 άνθρωποι για τα επεισόδια του Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Είναι μέσα καλοκαιριού και οι νεκροί από την πανδημία φτάνουν τις 600 χιλιάδες, περίπου όσοι και οι ετήσιοι θάνατοι από καρκίνο στις ΗΠΑ. Στην Αμερική όμως υπάρχουν και άλλες μαύρες λίστες πέρα από αυτές που γνωρίζει ο υπόλοιπος λεγόμενος πολιτισμένος πλανήτης. Μόνο το διήμερο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας καταγράφονται 233 θάνατοι και 618 τραυματισμοί από περίπου 500 περιστατικά ένοπλης βίας. Η οπλοκατοχή εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα αντιπαράθεσης στην αμερικανική κοινωνία. Ο φαύλος κύκλος αίματος παραμένει απαράλλαχτος χωρίς διαφοροποιήσεις από χρονιά σε χρονιά.

Στις 6 Ιουλίου ο Ερικ Ανταμς εκλέγεται νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης και τέλος του μήνα οι αμερικανοί αθλητές επιστρέφουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας με 39 χρυσά μετάλλια.

Στις 14 Αυγούστου ο Πρόεδρος Μπαιντεν δίνει εντολή να αναπτυχθούν 5000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν το οποίο πέφτει σταδιακά στα χέρια των Ταλιμπάν. Ένα τεράστιο στρατηγικό αδιέξοδο για τις ΗΠΑ δημιουργείται στην Καμπούλ. Σε Λευκό Οίκο, Πεντάγωνο και Υπουργείο Εξωτερικών αιφνιδιασμένοι από την χωρίς αντίσταση επέλαση των Ταλιμπάν αναζητούν στρατηγική διαχείρισης της επόμενης ημέρας. Μάταια όμως, σε κλίμα διογκούμενης διεθνούς απογοήτευσης, το παιχνίδι για τις ΗΠΑ είναι ήδη χαμένο.

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν σε διάγγελμα του στις 26 Αυγούστου υπεραμύνεται της απόφασης του για πλήρη αποχώρηση έως το τέλος του μήνα. Υπόσχεται πως θα βρεθούν οι ένοχοι των βομβιστικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο που στοίχησαν την ζωή σε 13 άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων και διαβεβαιώνει ότι όλοι οι αμερικανοί πολίτες θα φύγουν με ασφάλεια από το Αφγανιστάν.

Η εμφανής συγκίνηση του κατά την διάρκεια του διαγγέλματος τον βάζει στο στόχαστρο επικρίσεων. Κατηγορείται από υποστηρικτές και αντιπάλους για πολιτική και ανθρώπινη αδυναμία, που, όπως του προσάπτουν, απλώς ενδυναμώνει τους εχθρούς της Αμερικής.

Δυο ημέρες μετά φεύγει και ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης από το Αφγανιστάν. Η φωτογραφία του διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, τραβηγμένη από κάμερα νυχτερινής λήψης, να αφήνει πίσω του σε πράσινο φόντο το έρημο αεροδρόμιο της Καμπουλ, κλείνει οριστικά το 20ετες κεφάλαιο της αμφιλεγόμενης αμερικανικής ανάμειξης στην μακρινή χώρα.

Τέλος Αυγούστου ο τυφώνας Ιντα, ο δεύτερος ισχυρότερος στην ιστορία της χώρας μετά τον τυφώνα Κατρίνα, αρχίζει να σαρώνει την Λουιζιάνα ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά την πόλη Γκραντ Αιλ και σβήνοντας από τον χάρτη ολόκληρα χωριά. Μετά το ισοπεδωτικό πέρασμα του στα νότια, μετατρέπεται σε τροπική καταιγίδα και αρχίζει να κινείται βορειοανατολικά αφήνοντας πίσω του 115 νεκρούς και ζημιές ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος Οκτωβρίου δίνεται το πράσινο φως για την χρήση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 5-11 και εκατομμύρια παιδιά αρχίζουν να εμβολιάζονται σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Λίγες ημέρες μετά ανοίγουν τα αμερικανικά σύνορα για ξένους ταξιδιώτες. Είχαν μείνει κλειστά για 18 ολόκληρους μήνες, εξοργίζοντας όλους τους συμμάχους.

300 άνθρωποι τραυματίζονται και 10 πεθαίνουν από ασφυξία και ποδοπατήματα στο Χιουστον κατά την διάρκεια συναυλίας του Τρειβις Σκοτ. Οι εικόνες σοκάρουν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 15 Νοεμβρίου υπογράφει τον “Νόμο για τις Υποδομές”, εμβληματική παρέμβαση της εώς σήμερα προεδρίας του ο οποίος εκτιμάται ότι θα αλλάξει την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια και θα καθορίσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Λίγες ημέρες μετά, δίνει εντολή να χρησιμοποιηθούν 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, που γονατίζουν τους καταναλωτές διεθνώς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων στην αμερικανική ιστορία.

Στις 2 Δεκεμβρίου η Μινεσσότα ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα Ο.

Η χρόνια κλείνει για τις ΗΠΑ με τον κοβιντ και πάλι αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο των εξελίξεων και τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν την κοινωνία ευδιάκριτες σε όλα τα μεγάλα και μικρότερα ζητήματα. Φυλετικές διακρίσεις, αστυνομική βία, σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ρατσισμός, οπλοκατοχή, αμβλώσεις, εμβόλια. Παρά την φαινομενική κανονικότητα η Αμερική παραμένει βαλτωμένη στην δυσπιστία και στην διχαστική και άκρως επικίνδυνη λογική “εμείς και οι άλλοι”. Σαν να μην άλλαξε τίποτα. Για μια ακόμη χρόνια.

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη, Ουάσιγκτον

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος