Ιορδανία: Ο Βασιλιάς προειδοποιεί για τους κινδύνους επιχείρησης στη Ράφα – Ρίψεις βοήθειας στους λιμοκτονούντες

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ προειδοποίησε  χτες Δευτέρα για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης που σχεδιάζει το Ισραήλ στη Ράφα και επανέλαβε την έκκληση του για άμεση κατάπαυση του πυρός για να βοηθήσει στην προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και να παραδώσει την τόσο αναγκαία βοήθεια, ανακοίνωσε το Βασιλικό Χασεμιτικό Δικαστήριο.

Στην ανακοίνωση προτίθεται ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες είναι να «δημιουργηθεί ένας πολιτικός ορίζοντας» για τους Παλαιστίνιους που  θα οδηγεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα εγκρίνει στρατιωτικά σχέδια στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης περισσότερων από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστινίων εκεί, η μοίρα των οποίων προκαλεί ανησυχία στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα  περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Ο Ιορδανός βασιλιάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επανέλαβε τις ανησυχίες του για ένα νέο κύμα βίας κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ισραήλ είπε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των Παλαιστινίων πιστών στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

 Ο ιορδανικός στρατός ανέφερε σε δήλωση χτες  Δευτέρα ότι πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αεροπορική ρίψη μέχρι σήμερα για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, όπου οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους λιμοκτονούν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα αεροσκάφη C-130, ένα εκ των οποίων ανήκε στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ρίψεις βοήθειας έγιναν σε 11 τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της Γάζας από το βορρά προς το νότο για να συλλέξουν οι άμαχοι. Φάρμακα και ανθρωπιστικές προμήθειες προσεδαφίστηκαν με αλεξίπτωτο σε νοσοκομεία που διαχειρίζεται ο ιορδανικός στρατός στη Γάζα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος