Ιορδανία: Ένοπλη επίθεση αξιωματικού σε κέντρο εκπαίδευσης – Τουλάχιστον έξι νεκροί

Ένας Ιορδανός αστυνομικός σκότωσε σήμερα δύο Αμερικανούς εκπαιδευτές και έναν Νοτιοαφρικανό συνάδελφό τους πριν πέσει νεκρός από πυρά συναδέλφων του, την ημέρα που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων της αλ Κάιντα στην Ιορδανία, χώρα-σύμμαχο των ΗΠΑ.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές που έχασαν τη ζωή τους ήταν συμβασιούχοι και όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε αναφέρει πως επρόκειτο για υπαλλήλους της κυβέρνησης σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Ο δράστης, ο Ανουάρ Αμπού Ζέιντ, ο οποίος εργαζόταν στο κέντρο ως εκπαιδευτής, άνοιξε πυρ για άγνωστο λόγο σε ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών που χρηματοδοτεί η Ουάσινγκτον, πριν πέσει νεκρός από πυρά.

Πέρα από τους δύο Αμερικανούς και τον Νοτιοαφρικανό σκότωσε επίσης έναν Ιορδανό, τραυμάτισε άλλους δύο Αμερικανούς εκπαιδευτές, τέσσερις Ιορδανούς και έναν Λιβανέζο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιορδανικής κυβέρνησης Μοχάμεντ Μομάνι. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο ένας από τους Ιορδανούς τραυματίες βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Ο δράστης, 28 ετών, είχε τον βαθμό του Αστυνόμου Β΄. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με τον ιορδανικό Τύπο. Ο Μοχάμεντ Μομάνι ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να «εξιχνιαστούν τα κίνητρα του εγκλήματος και οι συνθήκες» από τις οποίες διαπράχθηκε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Αμάν «καταδίκασε έντονα» την ενέργεια, ενώ τόνισε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και είναι πρόωρο να γίνουν υποθέσεις για το κίνητρο» της επίθεσης.

Σε «κατάσταση σοκ», τα μέλη της οικογένειας του δράστη ανακρίθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Μια πηγή στην οικογένεια διαβεβαίωσε ότι ο Ανουάρ Αμπού Ζέιντ δεν είχε «καμιά σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Από σύμπτωση – ή όχι – η επίθεση διαπράχθηκε την ημέρα που συμπληρώθηκε η δέκατη επέτειος από τις επιθέσεις καμικάζι, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η αλ Κάιντα, σε ξενοδοχεία του Αμάν. Οι επιθέσεις της 9ης Νοεμβρίου 2005 είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 60 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Το περιστατικό συνέβη σε ένα κέντρο όπου εκπαιδεύονται κυρίως ιρακινές και παλαιστινιακές δυνάμεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας Αμάν.

Η Ιορδανία είναι μέλος του υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον συνασπισμού που μάχεται εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Ουάσινγκτον ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σοβαρή την επίθεση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Βασιλιάς Αμπντάλα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται μια εξονυχιστική έρευνα σε εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος