Ιντερπόλ για Trafficking και κυβερνοαπάτες στη ΝΑ Ασία: Από τοπική απειλή σε παγκόσμιο δίκτυο που κερδίζει έως και 3 τρισ. δολάρια ετησίως

Σύνοψη
  • Ο επικεφαλής της Ιντερπόλ δήλωσε ότι οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εργάζονται σε μια κλίμακα που ήταν αδιανόητη πριν από μια δεκαετία
  • Περίπου 2 έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε παράνομα έσοδα διοχετεύονται μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

Τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος που τροφοδότησαν μια “έκρηξη” της εμπορίας ανθρώπων και των κέντρων απάτης στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν επεκταθεί από τη Νοτιοανατολική Ασία σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που κερδίζει έως και 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Με κινητήρια δύναμη την ανωνυμία στο διαδίκτυο, εμπνευσμένες από νέα επιχειρηματικά μοντέλα και επιταχυνόμενες από την Covid, αυτές οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εργάζονται τώρα σε κλίμακα που ήταν αδιανόητη πριν από μια δεκαετία“, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ σε ενημέρωση στο γραφείο του παγκόσμιου οργανισμού συλλογής αστυνομικών πληροφοριών στη Σιγκαπούρη.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια περιφερειακή απειλή στη Νοτιοανατολική Ασία έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια κρίση εμπορίας ανθρώπων, με εκατομμύρια θύματα” τόνισε.

Τα νέα κέντρα κυβερνοαπάτης, τα οποία συχνά στελεχώνονται από απρόθυμο προσωπικό που πείθεται από την υπόσχεση νόμιμων θέσεων εργασίας, βοήθησαν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να διαφοροποιήσουν τα έσοδά τους από τη διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε ο Γιούργκεν Στοκ. Οι επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών εξακολουθούσαν να συνεισφέρουν το 40-70% του εισοδήματος των εγκληματικών ομάδων, είπε.

Βλέπουμε όμως ότι οι ομάδες διαφοροποιούν σαφώς τις εγκληματικές τους επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις οδούς διακίνησης ναρκωτικών και για την εμπορία ανθρώπων, την εμπορία όπλων, πνευματικής ιδιοκτησίας, κλεμμένων προϊόντων, κλοπών αυτοκινήτων“, δήλωσε.

Περίπου 2 έως 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε παράνομα έσοδα διοχετεύονται μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ετησίως, είπε, προσθέτοντας ότι μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος μπορεί να βγάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Ο Στοκ επαίνεσε τη Σιγκαπούρη για την επιτυχία της να αποκαλύψει πέρυσι μια υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που αφορούσε κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ύψους άνω των 2,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: scmp.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος