Ινστιτούτο Γκαμαλέγια: Ούτε ένα θανατηφόρο περιστατικό σε όσους εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V

ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Νέα εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις δυνατότητες του Sputnik-V έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το εμβόλιο, Αλεξάντερ Γκίνστμποργκ στα πλαίσια ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας θάνατος μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με το Sputnik V. «Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι εγγυημένα ασφαλείς ότι δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και ότι ο ιός δεν θα εισέλθει στους πνεύμονές τους.

Σοβαρές περιπτώσεις, για να μην αναφέρουμε τους θανάτους, ως αποτέλεσμα συσχέτισης με αυτήν την ασθένεια σε όσους εμβολιάστηκαν δεν εντοπίστηκε. Το δείγμα αυτό προέρχεται από πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τον Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, έχουν παραχθεί περισσότερες από 10 εκατομμύρια δόσεις.

Όσοι εμβολιάστηκαν με το «Sputnik V», ύστερα από μόλις 2 με 3 ημέρες αναπτύσσουν ασφάλεια έναντι σοβαρής νόσησης. Τρείς βδομάδες ύστερα και από το δεύτερη δόση η ασφάλεια φτάνει στο 91,6%, ενώ το υπόλοιπο 7% με 8% που μπορεί να νοσήσει, υπάρχει η βεβαιότητα πως θα περάσει τη λοίμωξη πολύ ήπια.

Ο διευθυντής του κέντρου Γκαμαλέγια αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων που είτε “φεύγουν” από τη Ρωσία προς το εξωτερικό, είτε παράγονται εκτός των ρωσικών συνόρων, υπήρξε απόλυτος: “Όλες οι αποστολές του εμβολίου υπόκεινται σε έλεγχο στο “Κέντρο Γκαμαλέγια” και σε 18 παραμέτρους, με αποτέλεσμα η ποιότητα όλων των εμβολίων να είναι εγγυημένη”.

Ένα νέο δεδομένο σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού του Sputnik-V, o οποίος εκτός από ασφαλές, το καθιστά και ευέλικτο, έδωσε στη δημοσιότητα ο Γκίντσμποργκ. Συγκεκριμένα εάν κάποιος από όσους εμβολίζονται, επιθυμεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αντί για 20 μέρες μετά από την πρώτη, αργότερα, μπορεί να το κάνει άφοβα, χωρίς αυτό να μειώνει την αποτελεσματικότητα του.

Συγκεκριμένα η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να γίνει μέχρι και 60 μέρες μετά από την πρώτη δόση. Επίσης όσοι ταξιδεύουν μπορούν άφοβα να κάνουν την πρώτη δόση στη Ρωσία για παράδειγμα και τη δεύτερη στην Ιταλία ή την Αυστρία.

Σε ερώτηση για το αν είναι υπέρ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, τάχθηκε υπέρ. Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο Ρώσος επιστήμονας υποστήριξε πως το Sputnik-V καλύπτει απόλυτα τη Βρετανική, ενώ την επόμενη βδομάδα, θα είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα και για τις υπόλοιπες μεταλλάξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος