Ηνωμένο Βασίλειο: Σε 8χρονη η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χωρίς ισόβια λήψη φαρμάκων

Ένα οκτάχρονο κορίτσι γλίτωσε από τη λήψη φαρμάκων που θα έπαιρνε εφ’ όρου ζωής για να εμποδίσει τον οργανισμό της να απορρίψει το νεφρό που της είχε μεταμοσχευθεί, χάρη σε μια θεραπεία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της Aditi Shankar “επαναπρογραμματίστηκε” μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα το σώμα της να δεχτεί ένα νεφρό από δότη ως δικό του, δήλωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital.

Επειδή η μεταμόσχευση μυελού των οστών και ο νεφρός προήλθαν από τον ίδιο δότη – τη μητέρα της Aditi – ο νέος νεφρός λειτουργεί χωρίς την ανάγκη φαρμάκων που εμποδίζουν τον οργανισμό να απορρίψει ένα όργανο.

Η Aditi Shankar έχει μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την ανοσο-οστική δυσπλασία (SIOD) της Schimke, η οποία εξασθένησε το ανοσοποιητικό της σύστημα και τα νεφρά δεν ανταποκρίνονταν. Ειδικοί στο Great Ormond Street Hospital μίλησαν με διεθνείς συναδέλφους για την ειδική προσέγγιση μεταμόσχευσης, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα παιδιά με SIOD.

Ο καθηγητής Στήβεν Μαρκς, παιδονεφρολόγος στο GOSH, επισημαίνει ότι η θεραπεία του νεαρού κοριτσιού φαίνεται ότι είναι επιτυχημένη. «Είναι η πρώτη ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και δεν χρειάζεται ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή μετά την επέμβαση. Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις ότι είναι ένα δραστήριο οκτάχρονο κορίτσι, πίσω στο σχολείο, ικανό να έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής» τόνισε.

Ο καθηγητής Μαρκς θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για την περίπτωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Νεφρολογίας την επόμενη εβδομάδα. Ένα άρθρο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα πρόκειται επίσης να δημοσιευθεί στο περιοδικό Pediatric Transplantation.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος