Ηνωμένο Βασίλειο: Πορείες για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το Σαββατοκύριακο

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Χιλιάδες πολίτες θα συμμετάσχουν σε πορείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο ως μέρος της παγκόσμιας δράσης για ταχεία κατάργηση της χρήσης και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.

Οι διαδηλωτές παγκοσμίως έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 500 συγκεντρώσεις σε 54 χώρες – από το Πακιστάν και τη Νιγηρία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι διαδηλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης «που επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας παρά τις προειδοποιήσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα γεώτρηση εάν ο κόσμος θέλει να παραμείνει εντός των κατοικήσιμων κλιματικών ορίων».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χορηγεί με απόφαση της πάνω από εκατό νέες άδειες για την προτεινόμενη ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου Rosebank στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.

Περισσότερες από 40 διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Μάντσεστερ και το Πλύμουθ.

Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ο κόσμος θα αποτύχει να σταματήσει την κλιματική κρίση εκτός εάν τα ορυκτά καύσιμα καταργηθούν γρήγορα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και είναι μέρος μιας μικρής ομάδας βόρειων χωρών που ενισχύουν την παραγωγή ενώ ισχυρίζονται ότι πρωτοστατούν στη δράση για το κλίμα», αναφέρει ανακοίνωση της Extinction Rebellion.

Μόλις 5 χώρες, αποκαλύπτει η εθελοντική οργάνωση,– οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο – ευθύνονται για την πλειοψηφία (51%) της ρύπανσης από CO2 «που απειλείται από νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου από τώρα έως το 2050.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες να σταματήσουν να εγκρίνουν νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής της Νέας Υόρκης. Ο Ρίσι Σουνάκ, αναμένεται να μην παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Φιλοδοξία στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος