Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών «ρίχνει» την ευθύνη στην Λιζ Τρας για τον καταστροφικό «μίνι προϋπολογισμό»

Ανταπόκριση – Ηνωμένο Βασίλειο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Κουάζι Κουάρτενγκ «έριξε» την ευθύνη στην Λιζ Τρας για τον καταστροφικό «μίνι προϋπολογισμό» τους.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ είπε σε συνέντευξη του ότι η Λιζ Τρας είναι αυτή που ευθύνεται για την καταστροφή του «μίνι προϋπολογισμού» στην σύντομη κυβέρνηση της, αφού ο ίδιος την προέτρεπε σε μία πιο αργή προσέγγιση στους οικονομικούς της στόχους.

Ο Κουάζι Κουάρτενγκ μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόλυση του με συνέντευξη του στο TalkTV.

Ο βραχύβιος πρώην υπουργός οικονομικών ανέλαβε κάποιες ευθύνες του, λέγοντας ότι ήταν υπεύθυνος καθώς ήταν ο επικεφαλής των Οικονομικών.

Αλλά είπε επίσης ότι όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα, με την καθοδήγηση της Τρας και ότι ο ίδιος την προειδοποίησε να επιβραδύνει.

«Η πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψη ότι έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα τα πράγματα. Αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ γρήγορο. Αν το δεις, ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου. Μπήκαμε στο γραφείο μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου. Και κοιτάζοντας πίσω, η ανασκόπηση είναι ένα υπέροχο πράγμα, νομίζω ότι ένας μετρημένος ρυθμός θα ήταν πολύ καλύτερος…

Είπα, στην πραγματικότητα, μετά τον προϋπολογισμό ότι επειδή πηγαίναμε πολύ γρήγορα –ακόμα και μετά τον μίνι προϋπολογισμό πηγαίναμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα– και της είπα: «Ξέρεις, πρέπει να επιβραδύνουμε, να επιβραδύνουμε».

Ο Κουάρτενγκ συμπλήρωσε ότι σε απάντηση, η Τρας είπε ότι έπρεπε να κινηθεί γρήγορα γιατί θα είχε μόνο δύο χρόνια στην εξουσία.

Όταν ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή, Τομ Νιούτον Νταν, εάν θα ζητούσε συγνώμη από τους ανθρώπους που έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα για τα στεγαστικά τους δάνεια μετά τον μίνι προϋπολογισμό, καθώς οι δανειστές ανέβασαν τα επιτόκια τους, ο Κουάρτενγκ απάντησε: «Δεν πρόκειται, δεν πρόκειται να το σχολιάσω. Νομίζω ότι ήταν λυπηρό. Και νομίζω ότι ο κόσμος ανησυχούσε πάρα πολύ. Τα επιτόκια ανέβαιναν. Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβασε τα επιτόκια και όλα αυτά συνέβαιναν. Αλλά υπήρξαν αναταράξεις και το μετανιώνω».

Η Άντζελα Ράινερ, αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών άσκησε κριτική στον πρώην υπουργό Οικονομικών για την άρνηση του να απολογηθεί.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ανακοινωθεί από τον νέο υπουργό οικονομικών στις 17 Νοεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος