Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση των βρετανικών εξαγωγών και επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενισχύσει τις βρετανικές εξαγωγές και επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια με χρηματοδότηση εξαγωγών ύψους έως και 4 δισ. στερλινών.  

Το πακέτο συνοδεύεται επίσης από 10 εκατ. λίρες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της περιοχής. 

Η κυβέρνηση προσδοκά το συνδυαστικό πακέτο στήριξης να ενισχύσει την ευημερία και τις θέσεις εργασίας τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στη σημερινή (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου) επενδυτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μια δέσμη μέτρων στήριξης της ενέργειας και των υποδομών για την τόνωση του εμπορίου και την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Δυτικών Βαλκανίων, “δημιουργώντας θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας τα μέσα διαβίωσης σε όλες τις χώρες”.  

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, οι οποίες και συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής. Εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρωθυπουργών το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Συμμετέχουν επίσης επικεφαλείς επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου

Το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων φτάνει το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων λιρών το 2023 με αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Καθώς η περιοχή επιδιώκει την απεξάρτηση από τον άνθρακα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατομμυρίων λιρών για την επιτάχυνση της μετάβασης από τον άνθρακα και την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για να υποστηρίξει πολλές από τις χώρες της περιοχής να τερματίσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. 

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα δεσμευτεί επίσης για ποσό έως και 4 δισεκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση των βρετανικών εξαγωγών στην περιοχή μέσω του UK Export Finance, το οποίο παρέχει εγγυήσεις στις βρετανικές εταιρείες για να συναλλάσσονται στο εξωτερικό με εμπιστοσύνη. Η χρηματοδότηση αυτή αποφέρει ήδη απτά οφέλη για την περιοχή, όπως τα 363 εκατ. στερλίνες για τον αυτοκινητόδρομο Morava Corridor στη Σερβία, ο οποίος θα συνδέσει τη βιομηχανική πόλη Kruševac με σημαντικά περιφερειακά εμπορικά κέντρα του Σαράγεβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη λιμενική πόλη Bar, στο Μαυροβούνιο. 

Με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, η χρηματοδότηση του βρετανικού προγράμματος θα αυξηθεί επίσης κατά 10 εκατομμύρια λίρες από το επόμενο οικονομικό έτος για τη στήριξη της ευημερίας και της ασφάλειας της περιοχής – από την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων, παρεμβολών και κυβερνοεπιθέσεων, έως την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία με τους εταίρους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο υπουργός ασφάλειας Tom Tugendhat δήλωσε: “Η περιοχή είναι μια από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Ευρώπης:

“Η σημερινή σύνοδος κορυφής και οι ανακοινώσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στα Δυτικά Βαλκάνια και τις συναφείς ευκαιρίες για την ενίσχυση της ευημερίας και της απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ίδια την περιοχή”. 

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Υπουργός Ασφαλείας θα έχει συνομιλίες με τους Πρωθυπουργούς της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Milojko Spajić θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου για μια δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς με ενισχυμένο κράτος δικαίου. 

Ο Tom Tugendhat θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Balluku για να τονίσει την αυξανόμενη εταιρική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Αλβανίας, η οποία έχει συμβάλει στη μείωση των διελεύσεων με μικρά σκάφη από Αλβανούς υπηκόους κατά 90% σε σχέση με πέρυσι.

Ανταπόκριση, Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος