Ηνωμένο Βασίλειο: Με προέλευση από το Πακιστάν τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου

Array

H ανακάλυψη μετάλλου μολυσμένου με ουράνιο στο αεροδρόμιο του Χίθροου του Λονδίνου, δεν φαίνεται να συνδέεται με «άμεση απειλή», αναφέρουν πηγές της βρετανικής ασφάλειας ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα από Πράκτορες της Αντιτρομοκρατικής Διοίκησης Μετ από τις 29 Δεκεμβρίου.
Προφανώς, το ουράνιο προερχόταν από το Πακιστάν και ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί στο Χίθροου αφού εξειδικευμένοι σαρωτές εντόπισαν την ουσία ενώ μεταφερόταν σε υπόστεγο φορτίου ιδιοκτησίας της εταιρείας Swissport, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun».
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εντοπίστηκε πολύ μικρή ποσότητα μολυσμένου υλικού μετά από έλεγχο ρουτίνας σε πακέτο που εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο» , επισημαίνει έγγραφο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Ο διοικητής Ρίτσαρντ Σμιθ, της αντιτρομοκρατικής διοίκησης, είπε στο BBC ότι αν και η έρευνα συνεχιζόταν, το εύρημα «δεν φαίνεται να συνδέεται με καμία άμεση απειλή».
«Ωστόσο, όπως θα περίμενε το κοινό, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις γραμμές έρευνας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό ισχύει οπωσδήποτε».
Τα ΜΜΕ τονίζουν σήμερα ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν ο προορισμός της αποστολής.
Το ουράνιο μπορεί να έχει πυρηνικές χρήσεις αφού εμπλουτιστεί. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση φυγοκεντρητών, μηχανών που περιστρέφονται με υπερηχητικές ταχύτητες.
Το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων για εμπορικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: Euronews

Κείμενο: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος