Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Αυστραλία εγκαινιάζουν νέα εταιρική σχέση για την ασφάλεια

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Αλλαγή ισορροπιών στον Ινδο-Ειρηνικό φέρνει η νέα τριμερής συμφωνία, κυρίως απέναντι στην Κίνα.

Η πρώτη πρωτοβουλία της νέας τριμερούς συμμαχίας θα είναι η συνεργασία για την δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας.

“Η σύμπραξη «AUKUS» θα λειτουργήσει για την προστασία των ανθρώπων μας και για την υποστήριξη μιας ειρηνικής και βασισμένης σε κανόνες διεθνή τάξη”, αναφέρει η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η νέα συμμαχία θα ενισχύσει την δέσμευση για την  Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση, όπως ονομάζει ο Μπόρις Τζόνσον το πολιτικό του όραμα για την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική στην μετά Brexit Βρετανία. 

Επίσης, αποσκοπεί στην ενίσχυση των συνεργασιών με “συμμάχους ομοϊδεάτες” και την εμβάθυνση των δεσμών στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν από κοινού τη νέα τριμερή συμμαχία.

Από την Τετάρτη (15 Σεπτεμβρίου) οι τρεις δυνάμεις ξεκινάνε μια προσπάθεια 18 μηνών για την ανάπτυξη των πυρηνικών υποβρυχίων της Αυστραλίας “με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, το κοινό και το αμοιβαίο όφελος”.

Τα πυρηνικά υποβρύχια θα κατασκευαστούν “το συντομότερο δυνατό”, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, βασιζόμενοι στα υποβρύχια προγράμματα των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα η τριμερής AUKUS θα αναπτύξει “βαθύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογίας” και ενίσχυση των “αλυσίδων εφοδιασμού που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα”, αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει την δέσμευση της ως μη-πυρηνική χώρα, ενώ θα εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως τέτοια και στην Διεθνμή Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος