Ηνωμένο Βασίλειο: Ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους – Χαλαρώνουν περαιτέρω τα μέτρα για καραντίνα

Λονδίνο – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Νέα μελέτη, σε πραγματικές συνθήκες, αποδεικνύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τις εγκύους.

Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία, έπειτα από αντίστοιχη στις ΗΠΑ όπου 130.000 έγκυες γυναίκες εμβολιάστηκαν επιτυχώς με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna. Σχεδόν 52.000 έγκυες γυναίκες στην Αγγλία έχουν εμβολιαστεί χωρίς καμία ανησυχητική αναφορά ασφαλείας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19 και το 98% αυτών που νοσηλεύονται λόγω του COVID-19 δεν είναι εμβολιασμένες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το NHS England και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επίσης, δείχνουν ότι καμία έγκυος γυναίκα που είχε και τις δύο δόσεις εμβολίου δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19. Μόνο τρεις έχουν εισαχθεί μετά την πρώτη τους δόση, πράγμα που σημαίνει ότι το 98% αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν έλαβαν το εμβόλιο.

Ο Dr Pat O’Brien, Αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είπε: «Έχουμε τώρα ισχυρά δεδομένα σχεδόν 200.000 γυναικών από όλες τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτό μας λέει ότι τόσο τα εμβόλια Moderna όσο και τα Pfizer είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την παρακολούθηση και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι έγκυες γυναίκες ανταποκρίνονται στο εμβόλιο COVID-19.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται με συνολικά πάνω από 85.336.436 εμβόλια – 46.872.411 πρώτες δόσεις (88.6%) και 38.464.025 δεύτερες δόσεις (72,7%).

Περαιτέρω ανάλυση από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) και το Πανεπιστήμιο του Cambridge υποδηλώνει επίσης, ότι τα εμβόλια έχουν αποτρέψει έως τώρα πάνω από 52.600 νοσηλείες, 22 εκατομμύρια λοιμώξεις, και περισσότερους από 60.000 θανάτους μόνο στην Αγγλία.

Μείωση καραντίνας για επαφές

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική εφαρμογή του NHS COVID-19 υπέστη μετατροπή ώστε να ειδοποιεί λιγότερους πολίτες για απομόνωση.

Από εδώ και στο εξής λιγότερες επαφές θα ειδοποιούνται ενώ το κοινό καλείται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή NHS COVID-19 ως μέτρο άρσης των περιορισμών.

Η εφαρμογή αναζητούσε επαφές των ατόμων που είχαν θετικό τεστ αλλά είναι ασυμπτωματικά, σε βάθος πέντε ημερών. Αυτό αλλάζει, και τώρα θα ανατρέχει στις επαφές έως και δυο μέρες δύο ημέρες πριν από ένα θετικό τεστ.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι πάνω από 50.000 κρούσματα αποφεύχθηκαν τις πρώτες 3 εβδομάδες του Ιουλίου – με έως και 2.000 κρούσματα να αποτρέπονται την ημέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος