Ηνωμένο Βασίλειο 2021: Στη δίνη του κορονοϊού

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχεται το 2021, με σιωπηλούς εορτασμούς, καθώς
το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται υπό αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοιο

Πανδημία

Με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τα 50.000 η αντιπολίτευση προτρέπει την κυβέρνηση να επιβάλει εθνικό λοκνταουν λέγοντας ότι ο ιός είναι «εκτός ελέγχου».
Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία επέστρεψαν για μια μέρα
μόνο μετά τις γιορτές καθώς ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει  ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι τα σχολεία θα ήταν «ασφαλή». Όμως το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει  το τρίτο εθνικό λοκνταουν στην Αγγλία με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει αριθμό ρεκόρ 1.820 θανάτων λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Ιανουαρίου Θλιβερή πρωτιά η είδηση ότι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη χώρα ξεπερνά  τις 100.000, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά για κάθε ζωή που χάθηκε».
Επιπλέον με τις ανησυχίες για νέες παραλλαγές που εντοπίζονται  στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει  μια ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» χωρών με τους ανθρώπους που φθάνουν από αυτές τις χώρες να πρέπει να περάσουν 10 ημέρες σε καραντίνα.

Μπάκινγχαμ

Το 2021 βρίσκει το παλάτι του Μπακινγχαμ να κλυδωνίζεται από το Μεγκξιτ καθώς ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν επιβεβαιώνουν  στη βασίλισσα ότι αποποιούνται τα βασιλικά τους καθηκοντα   οριστικά.
Η ανακοίνωση τους ήρθε δύο ημέρες μετά την εισαγωγή του Δούκα του Εδιμβούργου στο νοσοκομείο. Με τον πρίγκιπα Φίλιππο ακόμα στο νοσοκομείο, ακολουθει η συνέντευξη-βόμβα της Όπρα με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ καθώς το ζευγάρι προχωρά σε  μια σειρά εκρηκτικών ισχυρισμών που συγκλονίζουν  τη μοναρχία.
Η Μέγκαν ισχυρίζεται ότι υπήρχαν «ανησυχίες» για το χρώμα του δέρματος του μωρού  της Αρτσι πριν γεννηθεί και δηλωνει ότι είχε σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της βασιλικής οικογένειας. Τον Απρίλιο ο δούκας του Εδιμβούργου πεθαινει σε ηλικία 99 ετών. Η μονάρχης περιγράφει  τον θάνατο του συζύγου της ως ένα «τεράστιο κενό στη ζωή της». Ήταν μια σπαρακτική εικόνα, με την βασίλισσα να κάθεται μόνη της κατά τη διάρκεια της κηδείας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς του κορωνοϊού.

Σάρα Εβεραντ

Σε μια υπόθεση που συγκλονίζει  το έθνος, η Σάρα Έβερεστ, μια 33χρονη γυναίκα, εξαφανίζεται καθώς επιστρέφει  στο σπίτι της στο Κλαπαμ, στο νότιο Λονδίνο.
Έξι ημέρες αργότερα, ο αστυνομικος Γουέιν Κουζενς συλλαμβάνεται  για την εξαφάνισή της και στη συνέχεια κατηγορείται  για την απαγωγή και τη δολοφονία της.
Ο θάνατος της προκαλεί  έκρηξη συγκινήσεων και μια εθνική συζήτηση για την ασφάλεια των γυναικών στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επέλαση Δελτα

Αν και οι περιορισμοί για την πανδημία χαλαρωνουν στις 12 Απριλίου καθώς οι παμπ, τα κομμωτήρια και όλα τα καταστήματα ανοιγουν ξανά στην Αγγλία ωστόσο υπάρχουν  φόβοι ότι μια νέα παραλλαγή που εντοπίζεται  για πρώτη φορά στην Ινδία θα μπορούσε να βάλει φρένο στα σχέδια για άρση περαιτέρω περιορισμών, καθώς σημειώνονται τα πρώτα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύ γρήγορα η Δεκτά κυριαρχεί  και γίνεται το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας.

Πολιτικά πυρά Τζόνσον

Πολιτικές βόμβες από τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού πυροδοτούν πυρά στο κοινοβούλιο και προκαλούν την κοινή γνώμη με το Ντομινίκ Καμινγκς να τον κατηγορεί ότι ο Μπορις Τζονσον θα προτιμούσε να δει τα «σώματα να συσσωρεύονται κατά χιλιάδες» από ό,τι να επιβάλει ένα ακόμα λοκνταουν», η ότι ο κορωνοιοσ  «είναι μια τρομακτική ιστορία» όπως η γρίπη των χοίρων.

Αφγανιστάν

Το χάος που επικράτησε στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων βρίσκει τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, να επικρίνεται σφοδρά επειδή παρέμεινε  για διακοπές στο εξωτερικό, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται .
Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώνονται με το Ισλαμικό Κράτος, το ISIS-K, να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ανταπόκριση: Νατάσα Kαντζάβελου, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος