Ηνωμ. Βασίλειο – ΗΠΑ – Αυστραλία (AUKUS) συμφωνούν για την ανάπτυξη υπερηχητικών

Διευρύνεται η συμμαχία της Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου – Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS) με νέα συμφωνία για ανάπτυξη “υπερηχητικών και αντι-υπερηχητικών”.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε το κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο, κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον της Αυστραλίας, του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου και του Προέδρου Τζο Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της προόδου στο πλαίσιο της AUKUS .

Η περιοχή ενδιαφέροντος της τριμερούς παραμένει ο Ινδο-Ειρηνικός τον οποίο δεσμεύονται να κρατήσουν “ελεύθερο και ανοιχτό”.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των εξελίξεων εκεί.

Οι τρεις σύμμαχοι προχώρησαν σε διεύρυνση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη υπερηχητικών και αντι-υπερηχητικών, καθώς και την εξέταση “των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου”.

Παιχνίδια Πολέμου

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ είχε δηλώσει στις 20 Μαρτίου, ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal (Dagger) έπληξε μια ουκρανική αποθήκη καυσίμων στην Κονστιαντινίβκα κοντά στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Μικολάιβ.

Την τεχνολογία διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένη η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ εκτός από την Ρωσία. 

Πυροδότηση Εξελίξεων λόγω Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου

Η διεύρυνση της AUKUS δίνει μία άλλη έκταση στις παγκόσμιες εξελίξεις που συντελούνται με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των παραδοσιακών συμμάχων ΗΠΑ και Βρετανίας για τον Ειρηνικό.

Η συμμαχία είχε γίνει αφορμή τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αυστραλία να σπάσει” το συμβόλαιο της με την Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων, προκειμένου να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να εξασφαλίσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια και έτσι να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία πυρηνικής ενέργειας.

Η σημερινή διεύρυνση της συμμαχίας περιλαμβάνει “την εμβάθυνση της συνεργασίας σε δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικές τεχνολογίες και πρόσθετες υποθαλάσσιες δυνατότητες”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες της συμμαχίας AUKUS δηλώνουν “ικανοποιημένοι με την πρόοδο στο τριμερές πρόγραμμα ώστε η Αυστραλία να δημιουργήσει μια συμβατικά οπλισμένη ικανότητα υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.”

Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος