Ινδονησία: Tροφική δηλητηρίαση 400 παιδιών από δωρεάν σχολικά γεύματα

Περίπου 400 παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης αφού κατανάλωσαν δωρεάν σχολικά γεύματα στην επαρχία Μπενγκούλου της δυτικής Ινδονησίας. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης μέχρι σήμερα, που συνδέεται με το φιλόδοξο διατροφικό πρόγραμμα του προέδρου Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο και παρέχει δωρεάν γεύματα σε παιδιά και εγκύους, έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία, καθώς έχουν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, 365 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης στην Κεντρική Ιάβα, με εργαστηριακές αναλύσεις να δείχνουν ως πιθανή αιτία την κακή υγιεινή και απολύμανση των χώρων παρασκευής.

Στην περίπτωση της Μπενγκούλου, τα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στο στομάχι, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις τοπικές αρχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής, Μιαν, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τα αίτια της δηλητηρίασης.
«Θα αναστείλουμε προσωρινά τη λειτουργία της συγκεκριμένης κουζίνας, μέχρι να εντοπιστούν οι αδυναμίες. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Εθνική Υπηρεσία Διατροφής (BGN) σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της BGN, Ντάνταν Χινταγιάνα, δήλωσε στο Reuters ότι η εν λόγω κουζίνα είχε ξεκινήσει πρόσφατα τη λειτουργία της και κάλεσε το προσωπικό να επανεξετάσει τις υπηρεσίες, εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων για τα τρόφιμα. Δεν έδωσε άμεση απάντηση σχετικά με την αιτία των δηλητηριάσεων.

Το πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων αναπτύσσεται ραγδαία και μέχρι στιγμής καλύπτει περισσότερους από 20 εκατομμύρια δικαιούχους, με στόχο να φτάσει τους 83 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2025 ανέρχεται σε 171 τρισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 10,52 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος