Ινδονησία: Σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ, ανάκληση των προειδοποιήσεων για τσουνάμι

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακάλεσαν την προειδοποίηση που είχαν εκδώσει νωρίτερα σήμερα για το ενδεχόμενο να χτυπήσει τσουνάμι μετά τον ισχυρό αναθεωρημένο, σεισμό 7,3 βαθμών ο οποίος σημειώθηκε νωρίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην ανατολική Ινδονησία, ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:20, ώρα Ελλάδας, σε βάθος 76 χιλιομέτρων στη θάλασσα Φλόρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό. Ωστόσο επικράτησε πανικός.

Η σεισμολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, σεισμικά θαλάσσια κύματα, το οποίο ήρθη λίγο αργότερα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση τρομοκράτησε πολλούς κατοίκους στο νησί Φλόρες, που έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,7 βαθμών και ότι το εστιακό βάθος του ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν αποκλείστηκε το τσουνάμι να χτυπήσει ακτές που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Νεότερο τηλεγράφημα της ινδονησιακής μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,5 βαθμών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), από την πλευρά του, έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών σε εστιακό βάθος 18,5 χιλιομέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Φλόρες, περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Μομέρε. Αναθεώρησε έτσι προς το καλύτερο την εκτίμησή του για το μέγεθος του σεισμού (αρχικά έκανε λόγο για 7,6 βαθμούς), αλλά προς το χειρότερο τον υπολογισμό του για το εστιακό του βάθος (νωρίτερα έκανε λόγο για εστιακό βάθος 76 χλμ.).

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι αφορούσαν τις περιοχές Μαλούκου, Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, Δυτική Νούσα Τενγκάρα, Νοτιοανατολική και Νότια Κελέβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος