Ινδονησία: Ο Σι Τζινπίνγκ συγχαίρει τον Πραμπόβο Σουμπιάντο για την εκλογή του στην προεδρία

Σύνοψη
  • Ο στρατηγός ε.α. θα διαδεχθεί τον Οκτώβριο τον Τζόκο Ουιντόντο
  • Η πρόκληση για τον Σουμπιάντο θα είναι να βρει ισορροπία μπροστά στην εντεινόμενη αντιπαλότητα των ΗΠΑ και της Κίνας

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συνεχάρη» σήμερα τον Πραμπόβο Σουμπιάντο μετά την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του στον πρώτο γύρο των πρόσφατων προεδρικών στην Ινδονησία, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο στρατηγός ε.α. θα διαδεχθεί τον Οκτώβριο τον Τζόκο Ουιντόντο, γνωστό επίσης ως Τζόκοουι, στην προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας της νοτιοανατολικής Ασίας. Αντιπρόεδρός του θα είναι ο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα, γιος του απερχόμενου αρχηγού του κράτους.

Η Κίνα συγκαταλέγεται στις βασικές πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ινδονησία. Η Ινδονησία εγκαινίασε την περασμένη χρονιά την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας, που δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή, καρπό επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία συνεισέφερε το Πεκίνο.

Η πρόκληση για τον Πραμπόβο Σουμπιάντο θα είναι να βρει ισορροπία μπροστά στην εντεινόμενη αντιπαλότητα των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς καλείται να συνεχίσει την «αδέσμευτη» διπλωματία της χώρας, που εφαρμόζει η Τζακάρτα από τα χρόνια του 1950.

Η θέση αυτή επέτρεψε στην Ινδονησία να προσελκύει μεγάλες κινεζικές επενδύσεις και ταυτόχρονα να διατηρεί καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως η ανάγκη της χώρας για επενδύσεις έχει αυξήσει την εξάρτησή της από την Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος