Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Λεβοτόμπι-Λάκι-Λάκι, εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος 8.000 μέτρων

Ένα ηφαίστειο της ανατολικής Ινδονησίας, στο τουριστικό νησάκι Φλόρες, ενεργοποιήθηκε και πάλι το βράδυ της Πέμπτης και οι αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι, ύψους 1.703 μέτρων, κράτησε 11 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Οι στάχτες που εκτοξεύτηκαν έφτασαν σε ύψος 8.000 μέτρων πάνω από την κορυφή του, ανέφερε η υπηρεσία ηφαιστείων της Ινδονησίας.

Η έκρηξη ξεκίνησε στις 22.56, τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στα γειτονικά χωριά, όμως η υπηρεσία προειδοποίησε τους κατοίκους ότι υπάρχει κίνδυνος ηφαιστειακής λάσπης, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Η έκρηξη συνοδευόταν από ισχυρούς κρότους που ακούστηκαν μέχρι την πόλη Μαουμέρε, η οποία απέχει περισσότερα από 80 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, καθώς και στην περιοχή Λαραντούκα, 50 χλμ. δυτικά του βουνού.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε ακτίνα 7-8 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο. Το Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, ακυρώθηκαν δεκάδες διεθνείς πτήσεις προς το τουριστικό νησί Μπαλί και χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Η ονομασία «Λάκι-Λάκι» σημαίνει «άνδρας» στα ινδονησιακά. Το Λάκι-Λάκι έχει και ένα «δίδυμο», αλλά πιο ήσυχο ηφαίστειο, η ονομασία του οποίου σημαίνει «γυναίκα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος