Ινδία: Βίντεο σοκ από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας με τους 134 νεκρούς

Array

Τουλάχιστον 134 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία όταν μια πεζογέφυρα κατέρρευσε στο ποτάμι, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία συνέλαβε εννέα ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Οι αρχές ανέφεραν ότι σχεδόν 500 άνθρωποι γιόρταζαν την τελευταία μέρα του φεστιβάλ Diwali πάνω και γύρω από την σχεδόν 150 ετών κρεμαστή γέφυρα στο Morbi, όταν τα καλώδια στήριξης έσπασαν. Περίπου 35 από τα θύματα ήταν κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο νεκρών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Βουλευτής από την περιοχή κατηγόρησε την εταιρεία ότι πούλησε εισιτήρια για την είσοδο στη γέφυρα χωρίς περιορισμούς, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέρρευσε λόγω του συνωστισμού.

Βίντεο που είδε το “φως” της δημοσιότητας δείχνει τη στιγμή που η γέφυρα ταλαντεύεται πριν ξαφνικά υποχωρήσει. Ο διάδρομος και ο ένας φράχτης έπεσαν στο ποτάμι, αφήνοντας την άλλη πλευρά να κρέμεται στον αέρα και εκατοντάδες ανθρώπους στο νερό.

«Είδα τη γέφυρα να καταρρέει μπροστά στα μάτια μου», είπε ένας μάρτυρας που εργαζόταν όλη τη νύχτα στις προσπάθειες διάσωσης, χωρίς να δώσει το όνομά του. «Τα καλώδια έσπασαν και η γέφυρα έπεσε σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο και μετά βρέθηκαν στο ποτάμι», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης άλλος μάρτυρας. Δημοσιεύματα έδειξαν πλάνα με ανθρώπους ανάμεσα στα απομεινάρια της γέφυρας ή να προσπαθούν να κολυμπήσουν για να βρουν ασφαλές μέρος.

Πηγές ανέφεραν ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Ένας τοπικός βουλευτής, ο Kalyanji Kundariya, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι έχασε 12 μέλη της οικογένειάς του στο δυστύχημα, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.

Ινδία: Βίντεο σοκ από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας με τους 134 νεκρούς
(Photo by SAM PANTHAKY / AFP)

Η αστυνομία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα ανθρώπους μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά μη κατονομαζόμενων προσώπων, υπεύθυνων για την ανακαίνιση, τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας. Ο Ασόκ Γιαντάβ, ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας, επεσήμανε ότι αργότερα σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων.

Τοπικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν από την πλευρά τους ότι ο διαχειριστής της γέφυρας, η εταιρεία Oreva που κατασκευάζει ρολόγια και ηλεκτρικές συσκευές, δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για την επαναλειτουργία της γέφυρας την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από εργασίες συντήρησης, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ασφαλείας.

Οι αρχές ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης μετά την κατάρρευση, με σκάφη και δύτες να ψάχνουν στον ποταμό όλη τη νύχτα και το πρωί της Δευτέρας. Ο P. Dekavadiya, επικεφαλής της αστυνομίας στο Morbi, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι διασώθηκαν.

Η κρεμαστή γέφυρα, μήκους 233 μέτρων (764 πόδια) και πλάτους 1,5 μέτρων, εγκαινιάστηκε το 1880 από τις βρετανικές αποικιακές αρχές και κατασκευάστηκε με υλικά που αποστέλλονταν από την Αγγλία, αναφέρουν δημοσιεύματα. Το τουριστικό τμήμα του Γκουτζαράτ περιγράφει τη «μεγάλη κρεμαστή γέφυρα» περίπου 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) δυτικά της κύριας πόλης της πολιτείας, Αχμενταμπάντ, ως «καλλιτεχνικό και τεχνολογικό θαύμα».

Ινδία: Βίντεο σοκ από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας με τους 134 νεκρούς
(Photo by AFP)

Ο Sandeepsinh Jhala, επικεφαλής του δήμου Morbi, είπε ότι μετά την πρόσφατη ανακαίνιση η γέφυρα δεν είχε λάβει πιστοποιητικό ασφαλείας. Η αστυνομία της περιοχής έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του εργολάβου.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έκανε περιοδεία στο Γκουτζαράτ, την πολιτεία καταγωγής του, είπε ότι «ίσως σπάνια να έχει βιώσει τόσο πολύ πόνο στη ζωή του».

Ινδία: Βίντεο σοκ από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας με τους 134 νεκρούς
(Photo by Uma Shankar MISHRA / AFP)

Πηγή: AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος