Ινδία: Μαστίζεται από την πανδημία η χώρα και ξεπερνά τις 300.000 θανάτους (video)

Το ορόσημο των 300.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπεράστηκε σήμερα Δευτέρα 24/5, στην Ινδία. Το γιγαντιαίο κράτος της Ασίας καταγράφει σε απόλυτα μεγέθη τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.454 ασθενείς, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 303.720 θανάτους. Το τρέχον διάστημα η Ινδία, χαρακτηρίζεται, ως  η χειρότερη εστία.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 222.315 κρούσματα, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 26,75 εκατ., πάντα με τα επίσημα δεδομένα.

Την Ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα της θανατηφόρου νόσου του «μαύρου μύκητα» καθώς έχουν αναφερθεί περίπου 8.800 περιπτώσεις  ασθενών.

Η συνήθως σπάνια λοίμωξη, έχει ποσοστό θνησιμότητας 50%, ενώ μερικά ασθενείς σώζονται μόνο αφαίρεση οφθαλμού. Οι γιατροί έχουν αναφέρει  στο BBC ότι η λοίμωξη φαίνεται να χτυπά 12 έως 18 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον Covid. Στα νοσοκομεία οι νέοι θάλαμοι για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από τη νόσο σε όλη τη χώρα γεμίζουν γρήγορα, λένε οι γιατροί.

Είναι ενδεικτικό ότι στο κρατικό νοσοκομείο Maharaja Yeshwantrao με 1.100 κρεβάτια στην πόλη Indore της κεντρικής Ινδίας, ο αριθμός των ασθενών είχε φτάσει από οκτώ την προηγούμενη εβδομάδα, σε 185 το Σάββατο το απόγευμα. Πάνω από το 80% των ασθενών με «μαύρο μύκητα»  χρειάζονται αμέσως χειρουργική επέμβαση, δήλωσε ο Δρ VP Pandey, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ινδία: Μαστίζεται από την πανδημία η χώρα και ξεπερνά τις 300.000 θανάτους (video)
Indian doctor performs extended functional endoscopic sinus surgery on a person suffering from mucormycosis (AP Photo/Amit Sharma)

Ο Δρ Pandey είπε ότι το νοσοκομείο είχε δημιουργήσει 11 θαλάμους με συνολικά 200 κρεβάτια για τη θεραπεία ασθενών με μαύρο μύκητα: «Αυτή η αύξηση των ασθενών ήταν σίγουρα απρόσμενη», είπε.

Η πλειονότητα των ασθενών είχε αναρρώσει από το Covid-19 και ήταν άνδρες. Τα περισσότερα από τα κρούσματα είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με στεροειδή και όλα είχαν υποκείμενες καταστάσεις, κυρίως διαβήτη.

Το χρονικό της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα

Πέρασαν εννέα μήνες προτού η Ινδία θρηνήσει τους πρώτους 100.000 νεκρούς και άλλοι επτά προτού ο απολογισμός των θυμάτων φθάσει τους 200.000 νεκρούς.

Αλλά οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε μόλις 26 ημέρες, με 50.000 μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς το κύμα ασθενών προκάλεσε κορεσμό στα νοσοκομεία, που δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν. Το τελευταίο διάστημα, η χώρα  σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, σε αριθμούς θανάτων που καταγράφονται ημερησίως, που πολύ συχνά ξεπερνούν τους 4.000 , αλλά και ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 222.315 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 26,75 εκατ., κατά τα επίσημα δεδομένα, που όμως αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πολύ υποτιμημένα.

Σε σχεδόν όλη τη χώρα, το δεύτερο κύμα σάρωσε τα νοσοκομεία, προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων, ενώ προκάλεσε ακόμα κορεσμό στα αποτεφρωτήρια και στα νεκροταφεία. Ο ιερός ποταμός της Ινδίας ο Γάγης  είναι γεμάτος  με πτώματα καθώς εκατοντάδες αφήνονται να  επιπλέουν στα νερά του ή θάβονται πρόχειρα στις αμμώδεις όχθες του. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα πλάνα που μεταδίδει το πρακτορείο RT με ανάρτηση στο twitter.

https://twitter.com/RT_com/status/1396684885717250052?s=20

Ο απολογισμός που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο δεύτερος βαρύτερος ως εδώ, μετά το τραγικό ρεκόρ 4.529 θανάτων που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Ο λόγος που επιστήμονες λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι αναμφίβολα ακόμα πιο υψηλοί είναι πως η πανδημία πλέον εξαπλώνεται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγοστά και απροετοίμαστα και οι υγειονομικές υπηρεσίες και τα ληξιαρχεία υπολειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, RT, AFP,Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος