Ινδία – Καναδάς: «Μπρα ντε φερ» για τη δολοφονία ηγέτη των Σιχ – Απελάσεις διπλωματών και από τις δυο χώρες

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Καναδά – Ινδίας μετά τις κατηγορίες του Καναδού πρωθυπουργού ότι το Νέο Δελχί μπορεί να εμπλέκεται στη δολοφονία ενός ηγέτη των Σιχ. Η Ινδία απέρριψε τις κατηγορίες ως παράλογες, ενώ και οι δύο χώρες προχώρησαν σε απέλαση διπλωματών.

Ο Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε ανοικτά το Νέο Δελχί ότι εμπλέκεται στη δολοφονία του Καναδού ηγέτη των Σιχ, Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ινδίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι καναδικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία για πιθανή σχέση ανάμεσα στους πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας και το φόνο του Καναδού υπηκόου, Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, Καναδού υπηκόου» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Σε ανακοίνωσή της, η ινδική κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και κατηγόρησε τον Καναδά ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες.

Ο Νιτζάρ δολοφονήθηκε από δύο ένοπλους μασκοφόρους ενώ βρισκόταν μέσα στο φορτηγό του, έξω από ναό των Σιχ στον δυτικό Καναδά. Ο θάνατος του προκάλεσε σοκ και πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την καναδική κοινότητα των Σιχ. Μέλη της έκαναν λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δολοφονία, καθώς το θύμα αγωνιζόταν για τη δημιουργία ενός κράτους των Σιχ, γνωστού ως Χαλιστάν, και καταζητούνταν από τις ινδικές αρχές για πράξεις τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια, με την Ινδία να θεωρεί τον Καναδό πρωθυπουργό φιλικά προσκείμενο στους Σιχ αποσχιστές, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε πολιτική δύναμη σε περιοχές γύρω από το Τορόντο και το Βανκούβερ. Ινδοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Καναδά ότι υποστηρίζει τις εκκλήσεις για απόσχιση μετά τον διορισμό τεσσάρων Σιχ υπουργών από τον Τριντό, στο υπουργικό του συμβούλιο, το 2015.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος