Ινδία: Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τα εγκαίνια της νέας Βουλής από τον Μόντι

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία έχασαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του κοινοβουλίου από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Κυριακή.

Το νέο Κοινοβούλιο, συνολικού κόστους άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ανακαίνισης κατοικιών και γραφείων που χτίστηκαν στο κέντρο του Νέου Δελχί κατά τη βρετανική αποικιακή εποχή. Αυτό το έργο, που υπολογίζεται σε περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει και την προσωπική κατοικία του Μόντι.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο θα κατέστρεφε «αμετάκλητα» την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Επιπλέον, περιέγραψε την πράξη ως «σοβαρή προσβολή» για την ινδική δημοκρατία, καθώς η κυβέρνηση «έπαυσε, ανέστειλε και φίμωσε» τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης, ενώ ενέκρινε «αμφιλεγόμενους νόμους» με λίγη συζήτηση. Αυτό συνδυάζεται με την κριτική ότι ο Μόντι είχε παραγκωνίσει τον Πρόεδρο Ντρούπαντι Μουρμού, ο οποίος έχει μόνο τελετουργικές εξουσίες, αλλά είναι ο αρχηγός του κράτους και η ανώτατη συνταγματική αρχή.

Το έργο ανακοινώθηκε το 2019 και ο Μόντι έθεσε τα θεμέλια τον Δεκέμβριο του 2020. Το έργο έχει προκαλέσει έντονη κριτική από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αρχιτέκτονες και ειδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλοί από τους οποίους το χαρακτήρισαν περιβαλλοντικά ανεύθυνο, απειλή για την πολιτιστική κληρονομιά και πολύ ακριβό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Amit Shah είπε ότι η αντιπολίτευση είχε πολιτικοποιήσει το γεγονός. Άλλοι ηγέτες του κόμματος του Μόντι χαρακτήρισαν το μποϊκοτάζ προσβολή για τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση του Μόντι είπε ότι η ανακαίνιση ήταν απαραίτητη επειδή το παλιό κτίριο «έδειξε σημάδια φθοράς και υπερβολικής χρήσης» και ότι το νέο σχέδιο «συνδυάζει την κληρονομιά και τις παραδόσεις της χώρας».

Μετάφραση/Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος