Ινδία: Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ανατρέπει τις αφηγήσεις και ξαναγράφει την Ιστορία της

Array

Το παλάτι του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, στελέχους του αγώνα για την ελευθερία και στενού έμπιστου του Μαχάτμα Γκάντι, είναι σήμερα μουσείο όπου οι πιστοί έρχονται να αποτίουν φόρο τιμής.

Ωστόσο, 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, αυτή η ιστορία ξαναγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) επιδιώκει να προωθήσει τη δική του ινδουιστική εθνικιστική ατζέντα.

Οι επικριτές κατηγορούν το BJP ότι ανατρέπει τις καθιερωμένες αφηγήσεις για να ταιριάζει στις προοπτικές του, προωθεί τους ρόλους των ιδεολογικών προγόνων του και υποβαθμίζει τη συμβολή των μουσουλμάνων στην ινδική ιστορία και κοινωνία.

Ινδία: Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ανατρέπει τις αφηγήσεις και ξαναγράφει την Ιστορία της

Το BJP εκτόπισε το κόμμα Κογκρέσο του Νεχρού στις εκλογές του 2014, αφού η δυναστεία που ίδρυσε είχε κυριαρχήσει στην ινδική πολιτική για δεκαετίες.

Η κόρη του Ίντιρα Γκάντι, η οποία μεγάλωσε στο σπίτι, και ο εγγονός του Ρατζίβ έγιναν και οι δύο πρωθυπουργοί.

Σήμερα, το αν ο αυτοκράτορας Ακμπάρ της μουσουλμανικής δυναστείας των Μογγόλων που κυβέρνησε την Ινδία για 300 χρόνια κέρδισε ή έχασε μια σημαντική μάχη εναντίον ενός σεβαστού ινδουιστή βασιλιά εξαρτάται από το ποιο βιβλίο διαβάζεται.

Κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου για την αντίσταση των ινδουιστών βασιλιάδων στους Μογγόλους, ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δήλωσε: «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να γράψουμε την αλήθεια. Είμαστε πλέον ανεξάρτητοι. Μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία».

Η πόλη όπου βρίσκεται το σπίτι του Νεχρού μετονομάστηκε σε Πραγιαγκράι, αφού ήταν γνωστό για 450 χρόνια ως Αλλαχαμπάντ, ένα προσωνύμιο που δόθηκε από τον Ακμπάρ.

Σύμφωνα με τον Βινόντ Μίσρα, ο οποίος εργάζεται εκεί εδώ και 15 χρόνια, οι επισκέπτες του κτιρίου απεικονίζουν τις μεταβαλλόμενες προσεγγίσεις της ιστορίας.

Ινδία: Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά ανατρέπει τις αφηγήσεις και ξαναγράφει την Ιστορία της

Η ιστορία του αγώνα για την ελευθερία της Ινδίας ξαναγράφεται 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, καθώς το κυβερνών BJP επιδιώκει να προωθήσει την ινδουιστική εθνικιστική του ατζέντα, του Σαντζέι Κανότζια μεταφέρει το AFP.

«Παλαιότερα όλοι ερχόντουσαν εδώ με δέος και θαυμασμό, αλλά τώρα πολλοί κοιτάζουν το σπίτι, τα υπάρχοντά του και αστειεύονται ότι και αυτός έβγαλε πολλά χρήματα όπως άλλοι διεφθαρμένοι πολιτικοί», δήλωσε ο Μίσρα στο AFP.

Οι παλαιότεροι επισκέπτες «εξακολουθούν να μπαίνουν σε κάθε δωμάτιο και να αγγίζουν με ευλάβεια τα πόδια του Νεχρού στα πορτραίτα του» είπε, αλλά οι νεότερες γενιές είναι πιο ασεβείς.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι είχε πράγματα όπως ρακέτα τένις, βραστήρα τσαγιού, ξυριστική μηχανή και πήγε ακόμη και στο Λονδίνο, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά», δήλωσε ο φοιτητής μηχανικής Αμάρ Γιαντάφ, 18 ετών.

Εικονικό το βαρβαρικό παρελθόν

Συχνά κατηγορούμενοι για αντιµουσουλµανική ρητορική, οι ηγέτες του BJP έχουν περιγράψει τους Μογγόλους ως ισλαμιστές εισβολείς, αυξάνοντας τις ανησυχίες των περίπου 210 εκατομμυρίων μουσουλμάνων της χώρας.

Η ιστορία του αγώνα για την ελευθερία της Ινδίας ξαναγράφεται 75 χρόνια μετά την ανεξαρτησία, καθώς το κυβερνών BJP επιδιώκει να προωθήσει την ινδουιστική εθνικιστική ατζέντα του Αρούν Σανκάρ.

Όμως, λένε ότι οι συγγραφείς που κυριάρχησαν στην ιστοριογραφία μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947, δόξασαν τους κατακτητές έναντι των τοπικών ηγετών και των επιτευγμάτων τους.

Επίσης λένε ότι υπερτόνισαν τον ρόλο του Κογκρέσου στον αγώνα για την ανεξαρτησία, αρνούμενοι τις πιο επαναστατικές ή εθνικιστικές μορφές που σέβεται το BJP.

Ο Μόντι συχνά επέκρινε τον Νεχρού κατηγορώντας τον για την επίμονη διαμάχη του για το Κασμίρ και για την ήττα του πολέμου του 1962 από την Κίνα, για να στοχοποιήσει το Κογκρέσο, που εξακολουθεί να είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και ελέγχεται από τις οικογένειες Νεχρού και Γκάντι.

Οι προσπάθειες του BJP να ξαναγράψει το παρελθόν «δεν αφορούν μόνο την ιστορία, αλλά την εξασφάλιση της δικής του θέσης στο παρόν για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε στο AFP ο Ιρφάν Χαμπίμπ, ιστορικός με έδρα το Νέο Δελχί.

«Είναι επικίνδυνο, καθώς αυτά τα βιβλία επηρεάζουν και διαμορφώνουν  τα μυαλά των νέων που θα μεγαλώσουν με μια πολύ διαφορετική αντίληψη για την Ινδία», δήλωσε ο Χαμπίμπ.

«Η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία έχει πλήρη πλειοψηφία και δεν μπορεί κανείς να κάνει πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Η σύγχρονη ιστορία αναδιαμορφώνεται επίσης, λένε τα ινδικά μέσα ενημέρωσης: ένα κορυφαίο επίσημο όργανο ψαλίδισε φέτος το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.

Μεταξύ των διαγραφών ήταν και οι ταραχές στο Γκουτζαράτ όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, το 2002 όταν ο Μόντι ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Ήταν ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα θρησκευτικής βίας στην Ινδία τον τελευταίο καιρό και ένα απόσπασμα που αφαιρέθηκε φέρεται να προειδοποίησε ότι τέτοια γεγονότα «μας υποδεικνύουν τους κινδύνους που ενέχει η χρήση των θρησκευτικών πεποιθήσεων για πολιτικούς σκοπούς».

Προσβολή για την Ινδία

Τα κρατίδια Χαριάνα και Γκουτζαράτ ανακοίνωσαν την προσθήκη ενός ινδουιστικού ιερού βιβλίου στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, παρά το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κοσμικό.

Ένα σχολικό βιβλίο της Καρνατάκα ενσωμάτωσε μια ομιλία του ιδρυτή της δεξιάς Ραστρίγια Σουγιάμσουακ Σάνγκ, της ιδεολογικής πηγής του BJP.

Ο Ραχούλ Γκάντι, δισέγγονος του Νεχρού και ηγέτης του κόμματος του Κογκρέσου, το κατήγγειλε ως «προσπάθεια να διδαχθούν τα παιδιά «σαφρανοποιημένα» μαθήματα, δηλαδή να γίνει η ενσωμάτωση μιας ινδουιστικής εθνικιστικής ατζέντας στα σχολικά βιβλία που αποτελεί μια προσβολή για την Ινδία, η οποία είναι το λίκνο της διαφορετικότητας».

Η μεγαλύτερη απάτη

Για ορισμένους, οι αλλαγές στα βιβλία ιστορίας ταιριάζουν με την ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος να προσελκύσει την ινδουιστική πλειοψηφία της χώρας.

Το BJP έχει υποστηρίξει πολλά μεγάλα έργα, όπως έναν μεγάλο διάδρομο ναού στο Βαρανάσι, ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα ενός ινδουιστή βασιλιά-πολεμιστή που αντιμετώπισε με επιτυχία τους Μογγόλους και έναν μεγάλο ναό στην τοποθεσία Αγιοντίγια, όπου ζηλωτές κατέστρεψαν ένα τζαμί της εποχής των Μογγόλων πριν από τρεις δεκαετίες.

Τώρα οι ενισχυμένες ακροδεξιές ομάδες έχουν εγείρει νέες διεκδικήσεις σε αρκετές μουσουλμανικές τοποθεσίες που λένε ότι χτίστηκαν πάνω σε ναούς που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισλαμικής κυριαρχίας, αυξάνοντας τους φόβους για βία.

Ορισμένοι από αυτούς αμφισβητούν τη συμβολή μη ινδουιστών ηγετών και τα πλεονεκτήματα της κοσμικότητας σε μια συντριπτικά ινδουιστική χώρα με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

«Τι έκαναν οι ισλαμικές εισβολές για αυτή τη χώρα σε 1.400 χρόνια επίθεσης;», δήλωσε ο Ομέντρα Ράτνου, ο οποίος έγραψε το βιβλίο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Σαχ.

«Έχτισαν τρία κτίρια: το Ταζ Μαχάλ, το Κόκκινο Φρούριο και το Κουτούμπ Μινάρ και τα τρία είναι αμφισβητούμενα, έχουν ινδουιστικές διεκδικήσεις», δήλωσε στο AFP ο Σαχ.

Η κυρίαρχη ινδική ιστορία ήταν μια «απάτη από κάποιους πολύ πονηρούς και κακούς ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι οι αναθεωρήσεις των σχολικών βιβλίων ήταν «μικρά βήματα αλλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος